Piata centrelor comerciale are o evolutie asemanatoare in Bucuresti si in marile orase din provincie, astfel ca diferenta intre nivelul de contractare a spatiilor comerciale din afara Capitalei tinde spre zero, in timp ce randamentele investitionale in cazul achizitiilor sunt la fel de apropiate.

"Chiriile medii obtinute in centrele comerciale din Bucuresti se incadreaza in intervalul 25-28 euro/metrul patrat/luna, fata de 18-25 euro/metrul patrat/luna in tara. Trebuie mentionat ca centrele comerciale de succes din tara se apropie de limita superioara, in timp ce limita minima este atinsa de proiectele situate in locatii slabe si fara concepte bine definite", spune Georgiana Andrei, retail broker in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers.

Totodata, randamentul investitorilor in centre comerciale din afara Bucurestiului a scazut catre nivelul de 7% in cazul achizitiilor, daca luam in calcul cele mai recente mutari din piata, nivel apropiat tranzactiilor cu malluri realizate anul trecut la nivelul Capitalei.

Cele mai recente mutari din provincie au fost facute de catre fondul austriac de investitii Immoeast, care a preluat centrele comerciale Euromall de la Pitesti si Galati, precum si de portughezii de la Sonae Sierra, care au preluat mallul River Plaza din Ramnicu Valcea. In Bucuresti anul trecut au fost vandute centrul comercial City Mall si parcul de retail Vitantis.

Departamentul de retail al Colliers a inchiriat in ultimele sase luni spatii in centre comerciale cu o suprafata inchiriabila de 57.600 de metri patrati in toata tara, echivalentul a doua malluri de dimensiuni medii.

Printre proiectele reprezentate de Colliers se numara si cele doua centre comerciale Euromall preluate de Immoeast, proiectul de la Galati avand o suprafata inchiriabila de 23.000 de metri patrati.

"Inchirierile la Euromall Galati au inceput deja, centrul comercial fiind inchiriat in proportie de peste 60%. Mai mult de 50-60% din chiriasii de la Pitesti isi vor deschide o noua locatie si la Galati. De asemenea, negociem cu un procent important de branduri internationale care nu au deschis pana acum nicio locatie pe piata romaneasca", spun reprezentantii Colliers, care estimeaza ca pana la sfarsitul anului o sa inchirieze intreg centrul comercial.

Printre chiriasii Euromall Pitesti se numara Odeon, BSB, Tifossi, Flo & Jo, Kenvelo, Lee Cooper, Adidas, Lotto, House of Art, Fox, Bamboo, Jolidon, Diva, Meli Melo, Elements, Orsay, TNT, Deichmann. Euromall Galati va avea un supermarket cu o suprafata de 3.000 de metri patrati, cinema si mai mult de 150 de magazine, o parcare cu o capacitate de 800 de locuri, finalizarea fiind programata pentru sfarsitul anului 2008.

Potentialul de crestere al pietei centrelor comerciale este aratat si de cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, care arata ca la nivelul Uniunii Europene exista un stoc de aproximativ 180 de metri patrati la fiecare 1.000 de locuitori, in timp ce in Romania, potrivit acestui indicator, exista circa 25 de metri patrati in centre comerciale/1.000 de locuitori.

Stocul de spatii in centre comerciale a ajuns la un nivel de 97 de milioane de metri patrati, dupa ce anul trecut au fost livrate spatii noi cu o suprafata de 5,8 milioane de metri patrati, se arata in studiul Cushman & Wakefield.

La nivelul anilor 2007-2008 este asteptata livrarea a unor centre comerciale cu o suprafata totala de peste 17 milioane de metri patrati, dintre care peste 750.000 de metri patrati ar urma sa fie concretizati in centrele comerciale din Romania.

Sursa

8 June 2007