505 milioane euro din cele 515 milioane euro, reprezentând fonduri de coeziune absorbite de Guvernul Boc în 2011, sunt susceptibile de fraudă, se arată într-un raport al DG Regio, ajuns la Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European.

27929-frauda.jpgDin 515 milioane euro atraşi de statul român în 2011, lăsând la o parte că suma este infimă, ceea ce indică o performanţă dezastruoasă a Guvernului Boc, 505 milioane euro sunt suspectaţi de fraudă. Adică doar 10 milioane au fost cheltuiţi corect”, a declarat Cătălin Ivan, liderul delegaţiei de eurodeputaţi PSD.

Principalii responsabili pentru această situaţie sunt fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea şi fostul şef al ANRMAP, Cristina Trăilă, potrivit declaraţiilor făcute de europarlamentarul PSD. Acesta a mai precizat că este o situaţie „fără precedent la nivel european” şi că inclusiv ministrul de Finanţe va fi audiat pe tema Comisiei de Control Bugetar a Parlamentului European.

Ivan a subliniat faptul că, în documentele de lucru ale Comisiei Europene, nu se vorbeşte de „suspiciuni de fraudă” decât atunci când lucrurile sunt foarte grave, iar fraudele, nu iregularităţile, pot fi uşor probate de Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF).

„Dacă se va dovedi frauda şi se va dovedi, pentru că OLAF acţionează şi nu iartă pe nimeni, statul român va trebui să dea înapoi cele 505 milioane euro şi să îi recupereze ulterior. Dacă va trebui să dăm banii înapoi, va fi o mare problemă. Raportul DG Regio vorbeşte despre hoţie şi incompetenţă şi indică două persoane: Elena Udrea şi Cristina Trăilă. Cât a fost incompetenţă şi cât a fost hoţie, o vor demonstra anchetele viitoare”, a mai spus Cătălin Ivan.

Raportul referitor la activitatea din 2011 a DG Regio a fost discutat în cadrul Comisiei de Control Bugetar a PE.

CITEȘTE ȘI: Şeful FNG şi vicepreşedintele BRD, audiaţi de DIICOT în cazul unei fraude bancare de 22 milioane euro

 
 

12 November 2012