Câteva bănci din România au adaptat costurile creditelor la noile dobânzi medii EURIBOR. La un credit ipotecar pe 30 de ani în valoare de 50.000 de euro rata scade cu peste 100 de euro faţă de octombrie 2008. 

Rata la creditul ipotecar pe 30 de ani scade şi cu 100 de euro pe lunăMai multe bănci locale au umblat la rata la credit în ultimele câteva saptămâni, fie intenţionat, fie obligate de evoluţia dobânzilor medii. Cele mai mari ajustări le vedem în cazul creditelor pentru locuinţă acordate în monedă europeană în condiţiile în care dobânda EURIBOR a pierdut procente serioase ca urmare a deciziilor consecutive luate de Banca Centrală Europeană.

Ultima care a anunţat o astfel de modificare este ING Bank. "Începând cu data de 3 martie 2009, ING Bank a redus dobânzile cu 0,25%, atât pentru Creditul de Nevoi Personale cu Ipotecă, cât şi pentru Creditul Ipotecar în euro", arată un comunicat al băncii.

Grecii au operat însă cele mai importante modificări. La Bancpost, de exemplu, dobânda a scăzut de la 9,90 la 7,04% în cazul creditului de locuinţă în euro. Astfel că, faţă de luna trecută, pentru un credit în valoare de 60.000 de euro contractat pe 25 de ani veţi avea o rată cu circa 80 de euro mai mică. Adică 440 de euro în loc de 524 de euro.

Şi Piraeus Bank a operat modificări substanţiale. În acest caz, rata lunară aferentă unui credit ipotecar de 50.000 de euro contractat pe 30 de ani scade cu până la 90 de euro în luna martie comparativ cu octombrie anul trecut. Astfel, potrivit unui calcul efectuat de bancă, angajamentul lunar pentru cazul expus mai sus se reduce de la 390,14 euro în octombrie la doar 282,95 euro în martie anul acesta. Procentual, rata scade cu 27%, valoare care acoperă şi devalorizarea leului. Banca Transilvania, una dintre băncile de top din România, a anunţat de asemenea că a redus dobânzile la creditele imobiliare în lei cu până la 2%. Această modificare cuprinde însă şi o ajustare a marjei băncii, şi nu doar reducerile suferite de dobânda medie ROBOR. Ajustări de până la 1,6% la dobânzi au operat şi Garanti Bank şi Leumi. Recent, şi Banca Românească a decis să scadă dobânzile. Modificări de dobândă însă mai puţin importante au operat şi BCR, Emporiki Bank sau Banca Italo-Romena.

Sursa

6 April 2009