Reţinerea băncilor de a-i credita pe cei care nu au suficienţi bani pentru o casă îi împinge pe aceştia să ceară ajutorul dezvoltatorilor. Astfel, ratele direct la dezvoltator îi încântă tot mai mult pe cumpărători. Atenţie însă, acest tip de finanţare nu e pentru oricine!

TNIPlata locuinței în rate la dezvoltator este o soluție ideală pentru cumpărătorii care nu doresc sau nu au nevoie să se împrumute la bănci pe zeci de ani. Cei care aleg acest sistem de finanţare trebuie să aibă însă un venit peste medie, căci perioada mai scurtă de creditare face de multe ori ca ratele să fie destul de mari.

Ratele la dezvoltator au prins viață din nou, datorită faptului că băncile sunt mult mai restrictive, iar mulți angajaţi nu mai au toate veniturile trecute pe cartea de muncă. În ultimele luni am avut aproape 150 de clienți care au optat pentru această soluție" spun reprezentanții Conarg, prezenţi la Târgul Naţional Imobiliar de la Palatul Parlamentului.

Majoritatea clienţilor care vor rate la dezvoltator sunt cei care dețin deja un apartament într-un bloc vechi, dar vor să cumpere o locuinţă nouă. Cu toate acestea, nu găsesc rapid un cumpărător pentru proprietatea lor, așa că apelează direct la dezvoltatori, până când fac rost de bani din vânzarea locuinţei vechi.

Rasarit de SoarePentru ansamblul Răsărit de Soare, oferim varianta de rate pe un an sau doi, perioadă după care se achită diferența. Avansul cerut este de 8% sau 12%, iar pentru garsoniere rata lunară este de 250 euro/lună, pentru apartamentele de două camere rata este de 400 euro/lună, iar în cazul celor de trei camere rata este de 500 euro/lună" continuă reprezentanții Conarg.

Perioada de creditare mai mare poate fi cheia în atragerea clientului, așa că dezvoltatorii se bat şi pe acest segment. Dar o perioadă mai mare de creditare înseamnă automat şi perceperea unei dobânzi, căci dezvoltatorului nu îi convine să îşi ţină banii blocaţi fără câştig.

 „În cazul plății prin rate la dezvoltator, avansul este de 20%. Perioada maximă de creditare este de zece ani, iar dobânda anuală este de 10%. Se poate negocia prețul în condițiile în care se oferă un avans mai mare sau în cazul în care se scurtează perioada de creditare la mai puțin de zece ani" declară Camelia Moraru, PR Manager la Atlantis România.

Calea de mijloc

Există investitori care nu sunt dispuși să încetinească atât de mult plata finală, dar nici nu doresc să piardă un client care interesat să cumpere în rate de la ei. Au găsit soluţia unei oferte care cere un avans mare.

La Târgul Național Imobiliar ne-am prezentat cu două ansambluri: unul este complet terminat, iar celălalt este în curs de finalizare. Pentru cel finalizat - marja negocierii în cazul plății cu bani cash este destul de mică, având în vedere că prețul este în jur de 1.000 euro/mp cu tot cu T.V.A., într-un ansamblu situat central, finalizat și fără ipotecă. În schimb, venim în ajutorul clienților noștri cu o ofertă de plată de 80-90%, urmând ca diferența să se plătească eșalonat, fără dobândă, pe o periodă de doi ani" afirmă Adrian Achim, consultant de vânzări Vitan Residence.

În Vitan Residence 2, prețul este negociat în funcție de avansul plătit (avansul poate fi între 25 și 50%), iar reducerea poate fi de 5%.

Sunt dezvoltatori care acordă posibilitate plății în rate doar clienților interesați de imobilele oferite doar într-un anumit stadiu de execuţie.

Oferim sistemul plății prin rate la dezvoltator. Îl vom păstra numai până la finalizarea proiectului, deoarece interesul clienților crește după depășirea stadiului „la roșu". Sistemul este flexibil, în funcție de nevoile fiecărui client putem stabili un plan de plată până la predarea imobilului. De exemplu, am avut un client care a achitat un avans de 66%, urmând să plătească restul într-un an de zile" declară Radu Voinea, dezvoltator Les Amis.

Nu vrei rate, dar vrei casă. Ce rămâne de făcut?

Dezvoltatorii care nu acceptă plata în rate au şi ei ideile lor prin care speră să îi convingă pe vizitatorii TNI să facă o achiziţie imobiliară. Concret, clienţii pot achita terenul sau construcția „la roșu", urmând să continue lucrările când bugetul le va permite.

Nu oferim varianta ratelor la dezvoltator deoarece nu suntem finanțați de nicio bancă și nici nu folosim banii de avans primiți de la clienții noștri. O opțiune pe care le-o oferim clienților noștri pentru Corbeanca Park, este aceea de a achiziționa casa în etapa la roșu sau la gri. De asemenea, se pot cumpăra și parcele, iar clientul poate lucra mai departe cu noi sau cu alt constructor, dar respectând anumite reguli ale ansamblului" spune Ruxandra Baciu, project marketing manager Promark.

Deși vizitatorii TNI par să fie mult mai interesați acum decât anul trecut  de opțiunea plății eșalonate fără a implica o instituție bancară, unii specialiști își păstrează o notă de scepticism.

Cei mai mulţi dezvoltatori au construit prin finanțare de la bancă şi au nevoie de bani cash acum pentru a rambursa acele datorii, fiindcă îi costă foarte mult să ruleze creditele respective. De aceea cred că în următoarea perioadă soluția ratelor la dezvoltator nu va mai fi viabilă, având în vederă că piața se va dezgheța cu Prima Casă 4. De asemenea, există din ce în ce mai multe bănci care oferă credite cu un avans rezonabil, deci cred că plata prin rate la dezvoltator nu va mai fi mult pe piața românească" susține reprezentantul unei bănci prezente la TNI.

Târgul Naţional Imobiliar se desfăşoară la Palatul Parlamentului. Cei interesaţi de oferte pot discuta cu expozanţii până duminică.

28 May 2011