Acţionarii minoritari ai Fondului Proprietatea vor urgentarea procedurilor de listare a titlurilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) prin administratorul ales, Franklin Templeton.

Acţionarii minoritari ai Fondului Proprietatea vor urgentarea procedurilor de listare a titlurilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) prin administratorul ales, Franklin Templeton.

Micii acţionari nu doresc tranzacţionarea acţiunilor FP pe un sistem alternativ de genul Romanian Over The Counter (ROTC) considerând că pe termen lung aceasta ar aduce preţuri artificial joase din cauză că marii investitori instituţionali de genul fondurilor de pensii nu pot investi pe pieţele nereglementate din cauza legislaţiei care le interzice acest lucru.

Ultimul hop

„De fiecare dată până acum Ministerul Finanţelor a acţionat spre listare numai sub presiunea acţionarilor. Temerea mea este că Ministerul s-ar putea considera eliberat de obligaţia de a lista FP pe Bursă. După atâţia ani de aşteptare, ar fi o grabă tranzacţionarea pe OTC.

Avem managerul selectat, statul are obligaţia semnării contractului iar acesta este ultimul pas până la listare" a declarat avocatul Corin Trandafir, reprezentantul familiei Malaxa, acţionar minoritar al FP. Trandafir face parte şi din Consiliul de Supraveghere al FP.

"Eu consider că o dată listat pe OTC, Fondul Proprietatea nu se va mai lista niciodată pe BVB" a spus şi Daniel Ţepeş, acţionar majoritar la firma de brokeraj HTI Valori Mobiliare şi investitor privat la Fondul Proprietatea.

Consiliul de Supraveghere al FP a avizat favorabil intrarea titlurilor la tranzacţionare pe ROTC, potrivit lui Corin Trandafir. Micii acţionari consideră, însă, că din moment ce în joc se află chiar acţiunile lor.

Experţii străini sunt împotrivă

Părerea micilor acţionari români este împărtăşită şi de cei din străinătate. Astfel, Greg Armstrong, reprezentant al Cartesian Capital Group, spune că nu este în favoarea tranzacţionării acţiunilor pe o platformă extrabursieră (OTC), întrucât preţul care ar rezulta ar fi inferior celui de la bursă. Fondul american de investiţii deţine 2,77% din acţiunile FP.

"O listare OTC va crea un preţ de piaţă inferior unei listări pe o piaţă reglementată, nu va da valoare şi nu va maximiza averea acţionarilor. Am avut companii listate pe sisteme OTC la Londra, iar preţul acţiunilor a fost semnificativ mai mic. Pieţele mai puţin lichide şi mai puţin reglementate sunt mai bune pentru companiile mici.

Deţinătorii de interese la Fondul Proprietatea au nevoie de valoare, iar acţiunile acestea ar trebui listate pe o piaţă reglementată, astfel ar trebui să ne ţinem de promisiunea Templeton, care a declarat recent că acţiunile vor fi listate anul viitor", a afirmat Armstrong.


Sursa

12 November 2009