Răzvan Murgeanu, fost primar al capitalei, vine cu o soluţie radicală pentru blocurile cu bulină roşie din capitală: trebuie dărâmate şi reconstruie. Toată povestea cu reconsolidarea este, din punctul de vedere al acestuia, o bătaie de cap prea mare, care presupune costuri prea mari şi inutile.

17355-napzc.jpgRăzvan Murgeanu, fost primar şi actual secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, spune că demolarea blocurilor cu bulină roşie este mai sigură şi mai utilă decât reconsolidarea clădirilor care prezintă risc seismic. Singurele clădiri despre care Murgeanu consideră că ar fi într-adevăr util să fie reconsolidate sunt clădirile de patrimoniu.

Demolarea clădirilor cu risc seismic ridicat, precum şi reconstrucţia lor ar mai veni cu încă un avantaj major: Bucureştiul s-ar ridica din nou, într-o formă mult mai rezistentă la cutremure. După cum anunţă Antena 3, specialiştii în construcţii spun că în Bucureşti ar trebui să se contruiască doar la regimuri mici de înălţime, pentru că este una dintre cele mai periculoase zone în caz de cutremur. Potrivit acestora, capitala ar fi unul dintre oraşele cele mai afectate din ţară în caz de seism. Tocmai de aceea, Bucureştiul are nevoie urgentă de un program de determinare a vitezei şocurilor seismice şi de o reţea seismică serioasă. Din punctul de vede al experţilor în construcţii, atât reabilitarea clădirilor cât şi reconstrucţia lor sunt soluţii absolut necesare, dar mai ales urgente. Numai prin luarea unor măsuri în această direcţie se vor putea minimaliza efectele unui cutremur puternic.


1 April 2011