Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat ieri că printre priorităţile instituţiei pe care o conduce în acest an se numără reabilitarea monumentelor istorice. Primul proiect de reabilitare este restaurarea şi extinderea Hanului Gabroveni, a cărui finanţare se realizează de către PMB şi Mecanismul Financiar Spaţiul Economic European, prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.sursa:curierulnational.ro

"În perioada februarie - aprilie 2010 va avea loc finalizarea proiectului arhitectural pe baza consultărilor cu beneficiarul final, realizarea lucrărilor de sprijinire a clădirii Hanului Gabroveni, cât şi contractarea şi finalizarea studiului arheologic. Din aprilie 2010 va avea loc demararea procedurilor legale pentru atribuirea contractului de lucrări de construcţie a Centrului Cultural", a declarat ieri Sorin Oprescu.

Pe de altă parte, edilul-şef a anunţat că documentaţia necesară pentru patru proiecte de reabilitare ce urmează să fie finanţate din fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Regional a fost depusă încă din luna decembrie. Valoarea acestora se ridică la 18,3 milioane de euro, din care fondurile nerambursabile însumează 14,1 mil. euro. Primul proiect este cel de "Consolidare, restaurare şi conservare a Arcului de Triumf", cu o valoare a proiectului de aproximativ 8,5 mil. euro, din care finanţarea nerambursabilă solicitată este de aprox. 6,7 mil. euro.

Al doilea proiect este cel de consolidare, restaurare şi conservare a Casei Cesianu. Valoarea proiectului este de aproximativ 1,9 mil. euro, din care finanţarea nerambursabilă solicitată este de aprox. 1,4 mil. euro.

Următorul proiect este cel de Consolidare, restaurare şi conservare a Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu". Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 2,5 mil. euro, din care finanţarea nerambursabilă solicitată se ridică la valoarea de 1,7 mil. euro.
Ultimul din cele 4 este reabilitarea Muzeului Dr. Nicolae Minovici. Investiţia va fi de circa 5,4 mil. euro, din care finanţarea nerambursabilă solicitată de aprox. 4,3 mil. euro.

Proiectul "Arena Bucureştilor", ce urmează să înceapă în acest an, se va realiza printr-un parteneriat public-privat, fiind cel mai mare complex sportiv, de agrement şi social din România.


 

Sursa

19 February 2010