Suma estimată pentru reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei în 2011 este de 21,3 milioane lei fără TVA, după ce, anul trecut, au fost cheltuiţi 6,3 milioane lei.

La finalul anului trecut, reprezentanţii municipalităţii anunţau finalizarea lucrările la străzile Lipscani, Zarafi şi Smârdan.

În 2011, Primăria Capitalei a pornit lucrările la străzile Filitti şi Tonitza, iar săptămâna viitoare va începe şi reabilitarea străzilor Poştei şi Stavropoleos.

Potrivit, Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu tot în 2011, va demara construirea unei parcări cu câteva sute de locuri, la capătul străzii Franceze din Centrul Istoric. Şi tot anul acesta va începe amenajarea ca piaţetă publică a pieţei Sf. Anton, din faţa Hanului Manuc.

O altă piaţetă publică ar putea apărea pe strada Şelari, pe un teren viran aflat în proprietate privată. Lucrările deja finalizate şi cele începute aparţin unui grup de firme româneşti în care rolul principal îl are compania Apolodor.

De lucrările în Centrul Istoric s-a ocupat anterior firma spaniolă Sedesa Obras y Servicios. La 24 noiembrie 2008, lucrările au fost sistate de către spanioli, din pricina unor neînţelegeri apărute cu primăria şi a modalităţilor de plată. La rândul lor, edilii au reclamat proiecte şi lucrări de o calitate sub standardul impus, slaba organizare şi lipsa personalului calificat, notează NewsIN.

S-a încercat reluarea lucrărilor în august 2009, încercare eşuată însă, iar în octombrie 2009, după îndelungi negocieri, primăria a emis notificarea de reziliere a contractului.

După reziliere, Primăria Capitalei a câştigat, în iulie 2010, procedura de arbitraj de la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Ulterior, Sedesa a contestat rezilierea şi la Curtea Internaţională pentru Arbitraj Comercial de la Paris.

"Niciun astfel de demers nu va împiedica însă evoluţia lucrărilor de reabilitare a Centrului Istoric", au afirmat însă reprezentanţii municipalităţii.


21 January 2011