Reabilitarea termică a blocurilor pe bani de la buget pare că a intrat în impas. Primăriile din Bucureşti, Braşov sau Timişoara încă mai aşteaptă banii promişi de Ministerul Dezvoltării Rurale şi Turismului pentru blocurile pe care le-au "anvelopat" anul trecut. Pentru 2011, În Bucureşti, primăriile sectoarelor 3, 4 şi 6 trimit proprietarii după credite la bănci pentru a-şi plăti contribuţia de 20 la sută. La rândul lor, primarii au contractat sau sunt în discuţii cu bănci străine pentru a se împrumuta ca să poată continua programul de reabiliatre.

16538-193315-publimedia-silviu-matei.jpgSectoarele 1, 4 şi 6 reabiliteză cu credite externe

Pentru continuarea programului de reabilitare termică, Primăria sectorului 6 a contractat un împrumut de la BEI de 70 de milioane de euro. Asociaţiile proprietari care s-au înscris în program sunt însă obligate să-şi achite contribuţia de 20 la sută. Tot un credit intenţionează să contracteze şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Acesta a declarat pentru gândul că mai aşteaptă şi acum banii promişi de MDRT pentru cele şase blocuri reabilitate anul trecut. "Sunt în discuţii cu reprezentanţii BEI pentru un credit. În cazul în care nu ne vor da banii, atunci cu tot ce-mi rămâne de la investiţii se vor reabilita imobilele. În oricare dintre situaţii, proprietarii vor fi obligaţi să-şi achite contribuţia de 20 la sută. Nu ştiu dacă cei de la MDRT ne mai dau bani. Până acum nu s-au făcut comisiile pentru repartizarea banilor". Potrivit primarului Piedone, dacă va face rost de bani, în 2011 şi-a propus să reabiliteze 160 de blocuri, jumătate dintre asociaţiile de proprietari având în cont contribuţia de 20 la sută. Şi în sectorul 3 al Capitalei proprietarii sunt trimişi la bănci după credite.

• La sectorul 1, primarul Chiliman continuă reabilitarea termică pe bani externi. Cu 125 de milioane de euro de la BEI, acesta intenţionează să "anvelopeze" 350 de imobile şi să acopere şi partea ce le revine proprietarilor.

• Singura primărie care a anunţat că nu are probleme cu banii este cea a sectorului 2 din Capitală. Pentru 2011, de la bugetul local s-au alocat 26.869 mii lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a 120 de blocuri, 124.356 de lei pentru anveloparea a 148 de imobile noi şi 2.500 de mii de lei pentru lucrări de proiectare la 252 de blocuri. Una peste alta, primăria lui Onţanu promite că, în 2011, va reabilita termic aproximativ 500 de blocuri. Mai mult, locuitorii acestui sector nu vor trebui să-şi achite contribuţia de 20 la sută aceasta fiind suportată de la bugetul local.

Braşov: 36 de blocuri, în diverse faze de execuţie

La Braşov, edilii nu ştiu încă dacă vor putea continua şi anul acesta programul de reabilitare termică a blocurilor. MDRT nu şi-a onorat nici obligaţiile de finanţare pe anul trecut, Primăria Braşov primind până acum doar 1,5 milioane lei, adică abia un sfert din cele 6,2 milioane lei alocate pentru "anveloparea" celor 36 de blocuri din programul pe 2010. Aşa încât, în cea mai mare parte, plăţile către constructori s-au făcut din cealaltă jumătate de finanţarea stabilită prin lege: 3,7 milioane lei alocaţi de la bugetul local, reprezentând cota de 30% a municipalităţii, şi 2,5 milioane lei partea de 20% a asociaţiilor de proprietari. În aceste condiţii, nici constructorii nu s-au omorât cu firea: din cele 36 de blocuri pe care le aveau de reabilitat în 2010 au fost terminate până la ora actuală abia 4 - fără a fi făcută însă şi recepţia finală - la celelalte 32 lucrările urmând a fi terminate până în vara acestui an, după cum ne-a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Timişoara: bani de la buget doar pentru şase contracte

În bugetul local timişorean pentru 2011 au fost cuprinse mai multe poziţii pentru reabilitare termică, astfel încât, dacă se vor putea identifica surse de finanţare, acestea să poată fi valorificate. Pentru cele 16 contracte de execuţie semnate deja, au fost alocate de la guvern, pentru 2011, sumele necesare pentru şase obiective. Cum 50 la sută din sumă a fost astfel acoperită de contribuţia de la bugetul de stat, a fost alocată şi contribuţia necesară de 30 la sută de la bugetul local. Pentru toate cele 16 blocuri, suma necesară de la guvern este de 3,9 milioane de lei. Viceprimarul Sorin Grindeanu afirmă că vechea ordonanţă a impulsionat lucrările de reabilitare termică şi a fost foarte bine primită de timişoreni, dovadă fiind cele 700 de solicitări depuse de asociaţii.

Finanţare pentru doar trei blocuri din Deva. Cine are igrasie e în avantaj

Niciun bloc din municipiul Deva nu a fost reabilitat termic din 2010 şi până în prezent. Reprezentanţii administraţiei locale explică situaţia prin faptul că MDRT nu a alocat credite bugetare anul trecut pentru acest program.

• Reprezentanţii Primăriei Deva susţin că, până în prezent, doar trei blocuri din municipiu au primit fonduri de la ministerul de resort. "Dintr-un total de 360 de blocuri inventariate, s-a întocmit o listă de priorităţi cuprinzând 50 de blocuri, selectate pe baza unor criterii aprobate prin hotărâre de Consiliu Local. Un număr de 17 blocuri au fost cuprinse în "Programul local multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe" şi comunicate Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru cuprinderea în programul naţional. Ministerul a alocat fonduri doar pentru trei blocuri", a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Camelia Cotoară.

Punctajul după care au fost selectate blocurile incluse în program a fost stabilit în 2009 prin hotărâre de consiliu local şi ţine cont de valoarea contribuţiei financiare pe care o poate pune la bătaie asociaţia de proprietari, de vechimea clădirii, de materialele din care e construit blocul şi de numărul de apartamente. La punctaj se mai iau în considerare factorii care pot dăuna sănătăţii şi igienei locatarilor şi vechimea cererii asociaţiei de proprietari de a fi inclusă în programul de reabilitare.

În Deva, cele mai mari şanse de a obţine finanţarea le are o asociaţie de proprietari care poate contribui financiar cu peste 500 de lei de locuinţă, dintr-un bloc construit între anii 1950 - 1970, cu structură de beton, cu mai mult de 100 de apartamente şi cu cereri de reabilitare depuse la primărie de peste 3 ani. Asociaţia de proprietari care poate proba că are probleme cu igrasia sau cu infiltraţiile mai câştigă câteva puncte la dosarul de evaluare.

INFO Pentru ce tip de lucrări se pot depune cereri

Ordonanţa privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe stabileşte următoarele lucrări de intervenţie la anvelopa imobilului:

• izolarea termică a pereţilor exteriori;
• înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie performantă energetic;
• termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei;
• izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter;
• lucrări de demontare a instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora dupa efectuarea lucrărilor de izolare termică;
• lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.


Sursa

21 February 2011