Adriana Iftime, director executiv Patronatul Societăţilor de Construcţii:

foto:imopedia.ro"Noi ca reprezentanţi ai constructorilor nu suntem atât de preocupaţi de valoarea pragului -dacă este 70.000, 75.000 sau 80.000 euro, pentru noi foarte important este ca programul să fie direcţionat spre construcţia de locuinţe, ca majoritatea banilor să se ducă în acest sector, pentru că numai aşa crează valoare adăugată şi locuri de muncă". 

Asocierea unor persoane pentru a construi un bloc este un concept bun, nou pentru România, dar folosit în alte ţări.

Este timpul să trecem de la megalo-proiecte de sute şi mii de locuinţe, la proiecte mici, de 20-30 unităţi. Susţinem această asociere, pentru că trebuie să ne adaptăm condiţiilor actuale de piaţă.

 Ion Radu Zilisteanu, analist imobiliar

"Guvernantii vor incuraja constructiile noi, tocmai pentru ca banii care vor fi garantati prin Prima Casa sa ajunga in economia reala, sa alimenteze industria constructiilor care dupa cum se stie a suferit o restrangere destul de importanta de cand a inceput criza. De aceea se va mari plafonul la 70.000 -75.000 de euro.

sursa:imopedia.roIn ceea ce priveste locuintele vechi a caror cumparare guvernul vrea s-o descurajeze pentru ca banii care se vehiculeaza in tranzactiile cu imobile vechi nu ajung sa stimuleze economia reala, plafonul garantat pentru acest tip de imobile probabil va fi micsorat, in conditiile in care stitistica tinuta de FNGIMM arata ca in anul 2009 creditul mediu acordat prin Prima Casa a fost de numai 42.000 de euro.

Acest lucru  va aduce o discriminare, afectand decizia cumparatorului de imobile vechi care astfel nu au sanse egale de a fi cumparte, cu restul imobilelor, pe de-o parte, pe de alta parte este posibil ca forma noua a programului sa nu aiba succes pentru ca in cursul acestei crize, romanii au dezvoltat o aversiune fata de proiectele pe hartie."

Ionut Negoita, proprietarul grupului de firme Pro Confort

sursa:wall-street.ro"Nu cred ca ridicarea plafonului la 70.000-75.000 euro va incuraja relansarea pietei imobiliare. Nici clientii nu vor avea prea mult de castigat datorita faptului ca dezvoltatorii vor fi tentati sa ridice preturile actuale.

Ar fi fost utila introducerea unor prevederi care sa incurajeze achizitionarea unor locuinte ce corespund tuturor standardelor europene si aici ma refer atat la normele de siguranta, cat si la izolarea termica. Astept varianta finala si sper ca aceasta sa fie imbunatatita."

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

"Momentan sunt numai enunţuri, nimeni nu a văzut proiectul de ordonanţă. In cazul în care va viza în principal construcţia de locuinţe noi, va ajuta acest lucru piaţa de construcţii? foto:http://www.telegrafonline.roNu poate să aibă ca obiectiv numai contrucţia de locuinţe noi fiindcă imediat vor fi daţi în judecată pentru concurenţă neloială de către cei care au construit deja locuinţe şi se va spune că este intervenţia statului în piaţa imobiliară.

Trebuie găsită o altă metodă prin care să se stimuleze construcţia de locuinţe efectiv noi" .


 

11 February 2010