Protejarea mediului înconjurător este una dintre cele mai arzătoare preocupări ale liderilor europeni, iar România, de voie de nevoie, trebuie să urmeze tendinţele occidentale. Însă ONG-urile sunt cele care fac mai multe eforturi să responsabilizeze populaţia şi marile companii, deşi autorităţile ar trebui să fie mai preocupate de acest subiect. 

29878-becuri22.jpgÎn ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, România este pe ultimul loc din UE: ţara noastră reciclează doar 1% din totalul deşeurilor municipale. La polul opus este Belgia (94%), în timp ce media UE este de 35%. Autorităţile noastre încearcă timid să urmeze tendinţele vestice, în timp ce ONG-urile fac adevărate eforturi pentru a educa populaţia în acest sens. Una dintre cele mai recente iniţiative este campania  „Recensământul becurilor arse”, ce mizează pe suportul blogosferei româneşti pentru a mobiliza marile companii să conştientizeze importanţa reciclării echipamentelor de iluminat.

„Ne-a plăcut de la bun început această propunere. Dincolo de premiile faine puse în joc de partenerii noştri, foarte importantă este ideea de reciclare. Şi fiecare postare pe această temă este un câştig pentru comunitatea din care bloggerii fac parte. Au, astfel, puterea de a influenţa efectiv cât se reciclează”, mărturiseşte bloggerul Cristian China Birta.

Peste 95% din cantitatea totală de deşeuri de echipamente de iluminat provine de la companiile sau instituţiile publice româneşti

Companiile care vând echipamente electrice (inclusiv echipamente de iluminat), sunt obligate de legislaţia europeană să se ocupe de reciclarea acestora, din cauza conţinutului de metale grele din becuri sau neoane, precum şi din pricina faptului că plasticul şi metalul din corpurile de iluminat poate fi recuperat. Una dintre asociaţiile non-profit care se ocupă de organizarea şi realizarea colectării selective şi a reciclării deşeurilor de echipamente de iluminat este Recolamp, ce a reuşit să încheie protocoale de colaborare cu peste 8.500 de puncte de colectare din toată ţara.

„În general, putem afirma că o locaţie cu peste 1.000 mp sau cu peste 1.000 becuri în funcţiune generază anual o medie de aproximativ 100 bucăţi de deşeuri. Acestea cântăresc 20 kg şi reprezintă cantitatea minimă necesară pentru ca Recolamp să trimită o maşină pentru a le ridica. Companiile au cost zero în acest proces de colectare selectivă a deşeurilor de echipamente de iluminat”, afirmă reprezentanţii organizaţiei non-profit.

La nivel naţional, sub 5% din cantitatea totală de deşeuri de echipamente de surse de lumină provine de la populaţie. Cu toate ce cei mai mari consumatori sunt companiile sau instituţiile publice (platforme industriale, clădiri de birouri, termocentrale, fabrici, spitale, penitenciare, ministere, şcoli, magazine mari şi mici etc.), a fost dezvoltată o reţea de preluare de deşeuri de la populaţie, prin amplasarea în marile magazine a containerelor de tip Colţ Verde. Orice magazin din România poate solicita gratuit un astfel container, iar preluarea deşeurilor se va face tot gratuit, ca şi în cazul companiilor.

Recolamp încheie protocoale de colaborare cu orice companie din România, punând la dispoziţie containere specializate de colectare, precum şi serviciul gratuit de preluare a deşeurilor. Companiile care doresc să acceseze acest sistem pot solicita propriile containere de colectare şi ridicarea deşeurilor la numărul de telefon 0800.888.666.

 

NU RATA Facturi mai mici, obiceiuri mai sănătoase: cum reducem consumul de energie electrică?

 

9 April 2013