Contracţia economică se va limita în acest an la 7%, iar PIB-ul va creşte în 2010 cu 1,3%, a declarat joi şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks. Prognozele anterioare ale Fondului indicau o scădere de 7,5%-8% pentru 2009 şi un avans de 0,5% pentru 2010.

sursa:www.blogcity.ro"Prognoza macroeconomică a României pare mai bună decât la începutul lunii noiembrie, datorită consolidării cererii externe. Estimăm acum că, în acest an, scăderea economică va fi limitată la circa 7% (din PIB), iar creşterea va deveni pozitivă în 2010, la circa 1,3%", a arătat Franks într-un comunicat care concluzionează vizita de trei zile a unei echipe de experţi ai FMI şi Comisiei Europene (CE) la Bucureşti.

LEGEA PENSIILOR

Măsurile agreate de FMI cu Finanţele pentru atingerea ţintei de deficit bugetar de 5,9% din PIB în 2010 vizează reducerea cheltuielilor publice cu 2,5% din PIB, fiind nevoie de progres în ceea ce priveşte Legea Pensiillor şi a Responsabilităţii Fiscale, potrivit FMI.

"Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au ajuns la un acord cu Guvernul la nivel tehnic în ceea ce priveşte conţinutul proiectului de buget pe 2010. Pentru a atinge un deficit bugetar 5,9% din PIB, au fost stabilite măsuri de 2,5 puncte procentuale din PIB, în special pe partea de cheltuieli.

Pentru a putea merge înainte, bugetul final va trebui să fie consistent cu parametrii agreaţi.

 

Este de asemenea important să fie realizat progres în următoarele săptămâni în ceea ce priveşte reformele structurale, cum ar fi Legea Pensiilor sau Legea Responsabilităţii Fiscale", a declarat şeful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks.


Sursa

18 December 2009