Americanii au avut primul mall încă din anul 1828: aflat în Rhode Island, centrul comercial acoperit se adresa, în exclusivitate, clienților cu dare de mână. Deschis continuu de-a lungul a aproape două secole, acesta a ajuns însă la momentul falimentului, odată cu criza din 2008. Din fericire, clădirea istorică nu a fost nici abandonată, nici demolată – viziunea unui dezvoltator imobiliar a transformat construcția într-una dintre cele mai căutate clădiri rezidențiale din oraș.

40751-1.jpgConstruit în anul 1828, în stilul renascentist grec, mallul Arcade Providence a fost primul centru comercial închis din Statele Unite ale Americii, având în interior 48 de boutique-uri selecte. Ajunsă între timp un adevărat simbol al Rhode Island, construcția a fost inclusă în Registrul Național al Locurilor Istorice din anul 1971. Frumusețea clădirii nu a reușit însă să salveze centrul comercial de la faliment, iar mallul a fost închis definitiv în anul 2008.

Îndrăgostit de coloanele impozante și de atriumul luminos, dezvoltatorul Evan Granoff a achiziționat Arcade Providence, decis să îi ofere o altă folosință, păstrând însă detaliile istorice. Specializat, în ultimii ani, în construcția de micro-locuințe, Granoff a văzut în fostul mall locul perfect pentru astfel de apartamente. În valoare de 10 milioane de dolari, proiectul a vizat reconversia fostului centru comercial într-o clădire rezidențială, cu o galerie comercială la parter.

„Micro-apartamentele reprezintă o soluție gândită special pentru numărul din ce în ce mai mare de persoane single care se mută în marile orașe americane. Numărul oamenilor care locuiesc singuri a urcat încet, dar constant, din anii ’20 încoace – în ultimul secol, procentul gospodăriilor întreținute de o singură persoană a urcat, în SUA, de la 5% la 27%. Fenomenul acesta are loc și în orașul Providence – acesta este lucrul pe care l-am avut în vedere în reconversia clădirii istorice Arcade Providence”, a punctat dezvoltatorul Evan Granoff, într-un interviu cu o publicație locală.

În urma lucrărilor de renovare, cele două etaje cu magazine din Arcade Providence au fost transformate în spații locuibile, cu 48 de micro-apartamente, cu suprafețe între 20 și 26 de metri pătrați. Apartamentele sunt complet mobilate și echipate, fiecare având bucătărie, baie, paturi, locuri de depozitare și living. Chiriașii pot lua masa la unul dintre restaurantele de la parter și în pot primi vizitatorii într-unul din lounge-urile comune. Tot la comun sunt și spălătoria, camera de biciclete și garajul pentru mașini. Pentru toate acestea, prețul de închiriere este departe de a fi ieftin: 800 dolari/lună, în creștere cu 250 dolari față de acum doi ani. În ciuda prețului, sunt închiriate toate unitățile. Mai mult, pe lista de așteptare sunt înscrise 400 de persoane.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTCOLE:

 

 

13 August 2016