Nimeni nu mai livrează birouri pe piaţa din România. Multe dintre proiectele care au început anii trecuţi sunt îngheţate, iar temerari care să construiască în această perioadă, sunt prea puţini. Motiv pentru care în primele trei luni ale anului au fost lansate doar două clădiri de birouri, care însumează o suprafaţă de 31.800 mp. Un asemenea nivel nu a mai fost întâlnit din cea mai neagră perioadă a crizei, adică în perioada 2008.

18177-cladiri_birouri.jpgRecordul negativ marcat pe piaţa birourilor în primul trimestru urmează să se consolideze de-a lungul anului. Până sfârşitul lui 2011, ar trebui să fie livraţi aproximativ 100.000 mp de birouri, de trei ori mai puţin faţă de anul trecut. Totuşi, această situaţie are şi o parte bună: dat fiind faptul că sunt din ce în ce mai puţine spaţii libere de birouri, gradul de ocupare creşte vertiginos. Cererea totală a crescut cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"În perioada următoare se prefigurează uşoare îmbunătăţiri ale activităţii de construcţii şi investiţii pe anumite segmente. Tot în acest an aşteptăm şi o creştere a tranzacţiilor pe segmentul birouri. Conform estimărilor, rata de neocupare ar putea să scadă spre sfârşitul anului spre valori estimate de 14 - 15% (faţă de circa 17% la sfârşitul primului trimestru, n.r.)", a precizat Cătălina Jigman, reprezentatul CB Richard Ellis.

Din ce în ce mai multe tranzacţii cu birouri se fac prin agenţi sau consultanţi

Studiile Richard Ellis arată că pe măsură ce nivelul construcţiilor se va intensifica, vom observa intensificarea tranzacţiilor şi în oraşele din afara Bucureştiului, precum Cluj, Timişoara, Iaşi, plus demararea construcţiei pentru proiecte ale unor dezvoltatori de calibru precum GTC sau ID Grup. Extinderea în ţară precum şi comportamentul clienţilor de pe acest segment, transmit oficialilor CBRE certitudinea că piaţa se maturizează.

Un semnal în acest sens este dat şi de creşterea numărului tranzacţiilor intermediate prin agenţii, în detrimentul tranzacţiilor directe, aşa cum se întâmplă în oraşe precum Londra, unde peste 95% din tranzacţii sunt realizate prin agenţii de consultanţă imobiliară. Tranzacţiile unde chiriaşul a fost reprezentat direct, adică neasistat de un consultant, au scăzut cu 55%. Toate acestea sunt interpretate de investitori drept semnale de intrare pe piaţă.

"Unul dintre segmentele cu potenţial în perioada următoare va fi cel al investiţiilor. Investitorii sunt mai interesaţi de produsele investiţionale imobiliare în acest an, un sfert din cei 350 de investitori intervievaţi de compania CB Richard Ellis indicând regiunea centrală şi de est, inclusiv România, drept cea mai atractivă din Europa. În 2011 înregistrăm deja o creştere a numărului de tranzacţii pe segmentul birouri, având în vedere că piaţa traversează un climat economic mai favorabil.", a subliniat Jigman.

Un alt argument pentru România este faptul că nu există diferenţe majore între România, Ungaria, sau Cehia referitoare la piaţa de birouri. În ţară există un stoc de birouri modern de aproximativ două milioane mp, o chirie ce variază între 19,5 euro şi 21 euro şi un nivel al cererii trimestriale comparabil între capitale - în jur de 50.000 mp (plus/minus 5%). Excepţia notabilă este dată de Varşovia, unde stocul de birouri atinge 3,5 milioane mp, iar cererea trimestrială este triplă faţă de Bucureşti.


12 May 2011