Ultimii ani au fost plini de provocări pentru aeroporturile internaționale, de la supraaglomerarea aeroporturilor, până la situații de siguranță națională. Toate acestea au forțat factorii de decizie să facă schimbări radicale în modul în care merg lucrurile, iar unul dintre cele mai moderne aeroporturi din lume – Charles de Gaulle din Paris, a anunțat că introduce un sistem de recunoaștere facială la punctele de securitate, pentru pasagerii care vin din țări non-Schengen.

41592-charles_de_gaulle.jpgRomânii care vor călători către Paris, din ianuarie 2018, ar putea fi supuși unui control încă neobișnuit: sistemul de recunoaștere facială. Porțile electronice sunt considerate a fi mai eficiente decât lucrătorii vamali, mai ales în depistarea potențialelor pericole teroriste. Scanerul poate să identifice o persoană indiferent de schimbările pe care le aduce la nivel facial: barbă, peruci, tatuaje etc.

„În urmatorul an vom aveam 45 de echipamente de recunoaștere facială pentru a simplica procesul de securitate la frontieră. Vom investi în jur de 20 de milioane de euro, sperăm ca în luna ianuarie să fie funcționale”, declară Augustin de Romanet, CEO-ul grupului Aeroports de Paris (ADP), care gestionează Aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

Astfel, aeroportul pregătește 45 de porți electronice, care vor analiza fotografia din pașaportul biometric și o va compara cu chipul pasagerului surprins de o cameră video. Această mișcare continuă investițiile masive în aeroportul Charles de Gaulle, pentru că în ultimii trei ani s-au investit 580 de milioane de euro în modernizarea lui – de la infrastructură, la spații de relaxare, magazine, restaurante sau baruri. Dar datorită controalelor stricte, timpul de așteptare în aeroportul Charles de Gaulle a crescut dramatic anul trecut, iar sistemul de recunoaștere facială ca reduce timpii morți în aeroport. În 2016, aeroportul Chales de Gaulle a fost tranzitat de 65,9 milioane de pasageri, fiind al doilea cel mai aglomerat aeroport din Europa, după

Heathrow (Londra), și printre cele mai mari din lume. Această tehnică este căutată la nivel mondial, în toate aeroporturile mari. Recent, și aeroportul Schipol din Amsterdam a anunțat că va testa un sistem de recunoastere facială timp de trei luni. În Londra, acest sistem funcționează deja din 2008, iar de anul trecut el se găsește și in Bruxelles. SUA și Japonia au fost primele țări din lume care au implementat acest sistem.

2 September 2017