Perioada dificilă din punct de vedere economic pe care o traversăm este una prosperă pentru companiile de recuperat datorii. În ochii acestor firme, criza financiară este sinonim cu piaţa perfectă: în aceste vremuri se recuperează cele mai mari sume, iar portofoliile de clienţi cresc simţitor. Dar ce se întâmplă, mai exact, atunci când intri pe mâna recuperatorilor de datorii?

24956-debt.jpgVremurile actuale sunt caracterizate nu de goana după clienţi, ci mai ales de goana după datorii. Sumele nerestituite sunt din ce în ce mai mari, numărul datornicilor creşte de la o zi la alta, fiind din ce în ce mai multe firme care intră în insolvenţă. Indiferent că este vorba despre bănci, furnizori de produse sau companii de utilităţi, banii trebuie returnaţi, deoarece sistemul arareori dă greş.

„Condiţia minimă şi suficientă de a ajunge să fi căutat de societăţile specializate în recuperarea sumelor restante de bani este să nu îţi plăteşti ratele împrumutului la timp, arată specialiştii de la Recupit & Asociaţii.

Firmele specializate încearcă să recupereze banii pe cale amiabilă. Altfel, se ajunge în instanţă.

Iniţial, firmele de recuperare a datoriilor apelează la soluţii amiabile. Se trimit numeroase notificări scrise, prin poştă, fax, e-mail sau sms. Există angajaţi la centre de telefonie care sună clienţii aproape zilnic, în încercarea de a-i convinge să returneze banii. Se poartă nenumărate discuţii şi negocieri, se stabilesc întâlniri pentru a găsi soluţii avantajoase pentru ambele părţi, există consilieri care propun diferite modalităţi de plată şi reeşalonări. Toate aceste eforturi se fac pentru a nu pune debitorul la zid, în încercarea de a găsi cea mai bună rezolvare pentru o situaţie neplăcută.

Dar dacă nu se acceptă niciuna din soluţiile propuse, se ajunge la calea judecătorească. Sunt situaţii în care se constată că debitorul nu este de bună-credinţă, se observă că nu doreşte rezolvarea diferendului financiar pe cale amiabilă, aşa că se optează pentru soluţionarea cazului în instanţele de judecată.

A crescut considerabil numărul locuinţelor executate silit

Băncile fac multe eforturi pentru a scădea numărul clienţilor executaţi silit, deoarece numărul locuinţelor astfel obţinute a crescut considerabil: zeci de mii de locuinţe sunt scoase la licitaţie anual de instituţii financiare sau companii de recuperare a datoriilor.

  • Contul clientului este restricţionat după 90 zile de întârziere a plăţii
  • Se începe procedura de executare
  • Reprezentanţii băncii merg să identifice cu precizie imobilul
  • În termen de 15 zile, se emite somaţia de plată, fiind înscrisă la Cartea Funciară
  • Se stabileşte un preţ al imobilului ori de comun acord cu proprietarul, ori cu ajutorul unui evaluator

Locuinţa este scoasă la licitaţie numai dacă banii nu sunt returnaţi în aceste două săptămâni. Anunţuri de vânzare a locuinţelor executate silit se găsesc pe site-urile băncilor,  la primării, administraţii financiare, judecătorii sau chiar în ziare cu distribuire la nivel naţional.

Proprietarul poate contesta execuţia

În cele mai multe cazuri, proprietarii nu acceptă să părăsească locuinţa, deşi li se prezintă un ordin judecătoresc. Specialiştii subliniază că debitorii au posibilitatea de a depune în faţa instanţei de judecată o contestaţie la executarea silită, în care trebuie să demonstreze că procedura de vânzare/cumpărare a imobilului nu a fost respectată, după care se poate solicita repunerea în posesie a imobilului.

„Aproximativ 85% dintre proprietarii evacuaţi în urma executării silite refuză să părăsească locuinţa, astfel încat este nevoie de o succesiune de procese de evacuare, care durează extrem de mult şi sunt şi foarte costisitoare”, încheie specialiştii Recupit & Asociaţii.

CITEȘTE ȘI: Cum se constituie o asociaţie de proprietari?

 

25 May 2012