Primăvara ne îndeamnă să petrecem cât mai mult timp în aer liber, iar colţurile pentru destindere din balcoane sau grădini încep să fie din nou atractive. A venit momentul să redecorezi terasa, dar nu ştii ce materiale şi culori să alegi? IMOPEDIA.ro prezintă câteva idei utile în procesul de amenajare a spaţiilor exterioare. 

30062-1.jpgDiagrama culorilor, un adevărat ghid în amenajări şi decoraţiuni

Nu ştii cum să alegi culorile pentru mobilier şi materiale, astfel încât să fie în armonie? Diagrama culorilor este soluţia ideală pentru a găsi cele mai bune acorduri cromatice, pentru a determina cu exactitudine ce culori se potrivesc împreună în acelaşi spaţiu. Una dintre reguli spune că putem alege culorile complementare, însă acestea ar trebui să fie echilibrate de alb şi negru sau de culorile neutre. În imaginea alăturată, alegerea îndrăzneaţă respectă acest principiu: pernele de un turcoaz şi portocaliu intens sunt ponderate de umbrelele albe şi nuanţele neutre, astfel încât accentele de culoare nu sunt obositoare.

Imaginea spaţiilor de zi din interior se extinde şi în afara locuinţei

30063-2.jpgLiniile mobilierului de exterior se inspiră tot mai mult din designul livingurilor, astfel că gama de texturi şi materiale pentru aceste piese s-a diversificat simţitor. Canapeaua şi fotoliile din acest colţ dedicat relaxării sunt amplasate pe verandă, iar şemineul de exterior este piesa de rezistenţă. Albul poate părea o alegere incomodă pentru mobilierul de exterior, însă datorită huselor lavabile, ne putem îndrepta către o astfel de opţiune. De asemenea, măsuţa de cafea şi elementele decorative oferă căldura specifică unui living.

Tipare contrastante, pentru un rezultat aparte

Cei mai mulţi proprietari îşi doresc ca stilul de amenajare a locuinţei să le reflecte personalitatea, astfel că alăturările îndrăzneţe au câştigat din ce în ce mai mult teren, în defavoarea aranjamentelor conservatoare din trecut. Alb din belşug, texturi înflorate, culori vesele, dungi – toate acestea pot fi alăturate, pentru a obţine un rezultat deosebit.

Pe de altă parte, numeroase grădini se bucură de o sumedenie de plante în diferite culori, astfel că un colţ dedicat relaxării în nuanţe pământii va reuşi să fie contrastant cu mediul înconjurător.

30066-6.jpgDecoraţiuni şi accente de culoare

Ce schimbări periodice putem face, atunci când deţinem un mobilier de exterior de care suntem mulţumiţi? Răspunsul este simplu: decoraţiuni şi accente de culoare. Imaginea de ansamblu se poate schimba cu uşurinţă prin înlocuirea sau adăugarea unor elemente decorative cu impact mare, acestea fiind mult mai accesibile din punct de vedere financiar decât achiziţia unui nou set de mobilier. Schimbarea pernelor sau  a materialelor este o metodă excelentă pentru a modifica aspectul de la un sezon la altul, fără mari investiţii. De asemenea, pentru petrecerile în aer liber şi momentele speciale, o notă de eleganţă poate fi obţinută cu ajutorul unor vaze sau candelabre masive.

Culori adiacente

Culorile adiacente sunt cele alăturate în diagrama culorilor, iar specialiştii spun că alăturarea acestora duce la crearea unei atmosfere deosebite în spaţiile din aer liber. Un rezultat de succes poate fi obţinut cu ajutorul tonurilor deschise şi al imprimeurilor îndrăzneţe, echilibrate de negru sau culori neutre închise.

Amenajarea simetrică, plăcută şi uşor de obţinut

Simetria a fost folosită multă vreme în amenajările interioare, deoarece este reconfortantă din punct de vedere vizual, dar mai ales uşor de obţinut, fiind soluţia ideală pentru amatori. Culori neutre, materiale specifice exteriorului, două canapele, două vaze – un rezultat plăcut şi un exemplu perfect de amenajare simetrică.

Pe de altă parte, nu toţi proprietarii aleg să respecte cu stricteze regulile de amenjare atunci când vine vorba de spaţiile din grădină şi, în multe cazuri, se poate obţine şi astfel un rezultat de succes. Atmosfera plăcută este dată de elemente personale, nu de organizarea ca la carte a unui colţ dedicat familiei şi prietenilor.

CITEȘTE ȘI Idei de amenajare: simplitate şi eleganţă, în locuinţa de la mansardă (FOTO)

 

 

19 April 2013