Într-o lume în care se vorbeşte periodic despre semne de redresare economică, despre metode de salvare a marilor economii, există voci care spun că totul este marketing. Că nimeni şi nimic nu poate redresa situaţia actuală şi că de fapt, chiar există interese pentru a păstra acest dezechilibru mondial. Sunt companii sau chiar persoane influente care fac bani grei din acest context. Şi sunt atât de influente încât experţii în economie spun: Guvernele europene nu conduc lumea, ci companiile-mamut.

Alessio Rastani, trader independent, a vorbit pentru BBC despre cine conduce lumea, câţi bani aduce criza, cui şi ce pot face oamenii obişnuiţi pentru a profita de declinul economic.

Redresarea economiei mondială sabotată de persoane influente şi companii cu nume greleCare este viitorul Zonei euro?

Zona euro se va prăbuşi, iar căzătura va fi destul de gravă. Totul, deoarece pieţele sunt conduse în momentul acesta de frică. Investitorii cu bani importanţi, adică fondurile mari, instituţiile, companiile mamut, niciunii nu cred în acest plan de salvare a Greciei. Ei ştiu că piaţa este la pământ, piaţa bursieră este în colaps. Aceştia nu sunt interesaţi de ce se va întâmpla cu moneda euro, ei îşi mută banii în plasamente mai sigure, cum ar fi certificatele de trezorerie, obligaţiuni pe 30 ani sau dolarul american.

Ce măsuri politice ar oferi, din nou, încredere investitorilor?

Este o întrebare grea. Personal, eu consider că nu contează. Vedeţi, eu sunt trader, pe mine nu mă interesează ce măsuri iau politicienii, eu dacă văd o oportunitate de a face bani, profit de ea. În general, traderii nu sunt interesaţi de soluţiile de redresare a economiei europene, deoarece meseria noastră este să facem bani din asta.

Personal, eu visez la asta de trei ani. Trebuie să mărturisesc că eu mă duc la culcare în fiecare seară şi visez la o altă recesiune. De ce? Poate că oamenii nu îşi amintesc, dar Marea Recesiune din America anilor '30 nu a fost numai despre o prăbuşire a pieţei, ci au fost şi oameni pregătiţi să scoată profit din acea situaţie. Şi eu cred că oricine poate face acest lucru, nu este o oportunitate rezervată elitei, nici celor care lucrează la bursă, este o oportunitate pentru toată lumea.

Cum se poate profita de situaţia actuală economică?

Când piaţa se prăbuşeşte, când euro şi marile pieţe bursiere cad, dacă ştii ce să faci, dacă ai un plan bine pus la punct, poţi scoate mulţi bani din această situaţie. De exemplu, strategiile de headging (n.r. transferul riscului valutar către o bancă), apoi investiţia în certificate şi obligaţiuni de trezorerie, lucruri de genul acesta.

Cum priveşti vremurile prin care trecem? Ce sfaturi poţi oferi?

O spun pentru toţi cei care au urechi să audă: această criză economică este ca un cancer. Aştepţi, aştepţi, gândindu-te că va trece de la sine, dar exact ca o tumoră canceroasă, nu face decât să crească, până când devine prea târziu să intervii. Ce aş spune eu tuturor este: pregătiţi-vă pentru ce este mai rău! Nu este momentul pentru gânduri pline de speranţă cum ar fi că guvernele europene vor rezolva totul. Parlamentele europene nu conduc întreaga lume, ci Goldman Sachs face acest lucru. Iar celor de la Goldman Sachs nu le pasă de acest plan de salvare european, şi nici marilor fonduri internaţionale.

Oamenii normali pot face bani din bursă în aceste vremuri, nu trebuie să fie traderi. Însă, trebuie să înveţe tehnicile potrivite pentru a profita de o piaţă în cădere. Primul lucru pe care oricine ar trebui să îl facă, ar fi să îşi asigure bunurile, să îşi protejeze ceea ce au deja. Şi asta pentru că în mai puţin de 12 luni, eu cred că economiile a milioane de oameni vor dispărea. Şi acesta este doar începutul. Aşa că i-aş sfătui: fiţi pregătiţi şi acţionaţi acum! Cel mai mare risc pe care şi-l pot asuma oamenii acum, este să nu acţioneze.

CITEȘTE ȘI: Bancherii se pregătesc pentru intrarea Greciei în faliment. Europa se poate salva, află cum.


27 September 2011