Începutul de an a venit cu scăderi de costuri la creditele în lei garantate cu ipotecă. Reducerea se datorează în special evoluţiei descendente a indicelui Robor, după reducerea în 2 etape a dobânzii-cheie de către BNR. Creditele în lei fără garanţii au devenit însă mai scumpe.

23100-147692maxim.jpgAnul 2012 a început în ton agitat pentru băncile şi IFN-urile româneşti. Cu doar o lună înainte de termenul final pentru transmiterea noilor norme de creditare pentru aprobare la BNR, instituţiile de credit par să arunce în joc şi ultimul as înainte de schimbarea partidei.

Cum noile reguli limitează destul de drastic acordarea creditelor de consum, mulţi clienţi se văd puşi în faţa ultimei şanse de a obţine finanţare "pentru orice" pe termene mai mari de 5 ani.

DAE medie se menţine peste 10% la creditele în lei

La creditele imobiliare şi de nevoi personale cu ipotecă în lei, DAE s-a redus de la începutul anului cu 0,4 procente, până la 11,4%, respectiv 12,8%.

Reducerile au venit în principal din introducerea unor noi tipuri de credite la costuri mai mici, dar şi din modificarea structurii de costuri practicate de unele bănci, prin reducerea comisioanelor.

Au fost însă şi situaţii când unele bănci au decis să urce cu până la 1 punct procentual marjele fixe de dobândă suportate de clienţi la credite.

Pe de altă parte, nivelul dobânzilor de referinţă interbancară - Robor şi Euribor - a scăzut constant în ultimele luni, pe fondul reducerii în 2 rânduri, de către Banca Naţională a României şi Banca Centrală Europeană, a dobânzilor-cheie.

Robor şi Euribor la 3 luni - cei mai utilizaţi indici folosiţi la calcul ratelor de dobândă la credite - au scăzut în prezent până la 5,46%, respectiv 1,18%.

Creditele fără garanţii se scumpesc

Creditele de nevoi personale în lei s-au scumpit de la începutul anului cu 0,5 puncte procentuale, DAE medie urcând la 20,4%.

Creşterea costului a fost determinată de mişcarea unor bănci de a majora, chiar şi cu câteva puncte procentuale, marjele fixe de dobândă. Acest lucru a anulat reducerea unor comisioane de către unele bănci, dar şi scăderea de aproximativ un punct procentual a Robor din ultima lună.

Modificările indicilor monetari se resimt mai puţin în cazul acestor tipuri de credite, întrucât multe bănci au oferte cu costuri fixe, ale căror condiţii se revizuiesc mai rar.

O veste bună este că, în majoritate, promoţiile care expirau în decembrie 2011 au fost prelungite până la alinierea condiţiilor de creditare cu noile reglementări BNR. Acestea constau în eliminarea comisionului de acordare, în reduceri de marje, gratuităţi la asigurări sau alte servicii adiţionale creditului precum evaluarea imobilului.

 

Sursa

24 January 2012