Reforma proprietatii demareaza cu frana trasa 
ZIUA 11.07.2005
 

Reforma in domeniul proprietatii, unul dintre cele mai importante angajamente ale Cabinetului, a fost legiferata prin Ordonanta de urgenta, in sedinta de joi, pentru a permite rezolvarea, cat mai rapid posibil, a problemelor legate de proprietate", precizeaza Guvernul. Principiile de baza ale Ordonantei de urgenta sunt regula restituirii in natura a imobilelor confiscate abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, acordarea de despagubiri juste si echitabile pentru proprietatile care nu pot fi restituite, respectarea intereselor chiriasilor.

Noile reglementari elimina exceptiile de la restituirea in natura a imobilelor, inclusiv a celor in care se afla sedii ale partidelor politice, ambasadelor, institutiilor publice. Pentru institutiile publice, in principal scoli si spitale, sunt prevazute termene de pana la cinci ani pentru mentinerea destinatiei acestora. Guvernul a inceput procedurile de asigurare a fondurilor necesare pentru constructia de noi scoli, spitale, institutii publice, urmand ca lucrarile sa fie finalizate in cursul acestor termene. Actul normativ stipuleaza ca fostii proprietari, carora nu li se pot retroceda imobilele in natura, vor fi despagubiti cu titluri de plata cotate la bursa, prin intermediul Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea

In scopul despagubirii fostilor proprietari, va fi constituit Fondul Proprietatea, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei. Fondul va fi alimentat cu actiuni la societati aflate in patrimoniul statului si cu creante pe care Romania urmeaza sa le recupereze de la alte state, astfel incat bugetul public nu va fi implicat in despagubirea proprietarilor. Ministerul Finantelor Publice va pregati o licitatie in vederea selectarii societatii de administrare a acestui Fond, care va fi o societate internationala de prestigiu. Se estimeaza ca licitatia va avea loc in toamna acestui an, urmand ca emiterea titlurilor de plata sa fie operationala la inceputul anului 2006. Pana la desemnarea societatii internationale de administrare, Fondul va fi administrat de catre o unitate de management, constituita in cadrul Ministerului Finantelor Publice. Conform OUG adoptate de Guvern, se va asigura valorificarea rapida a titlurilor de despagubire, prin transformarea lor in actiuni la Fondul Proprietatea, cotat la bursa. "In mai putin de un an si jumatate, beneficiarii despagubirilor isi vor putea valorifica titlul, transformandu-l integral in bani. Guvernul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu a optat pentru varianta cotarii la bursa pentru ca valorile actiunilor sunt cunoscute si publicate in fiecare zi", precizeaza sursa citata. "Despagubirile vor fi juste, echitabile si nu vor fi plafonate prin lege, precizeaza Executivul. Conform noii legislatii, valoarea bunurilor pentru care se solicita masurile reparatorii va fi stabilita de evaluatori autorizati de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.

Proprietatea funciara

In ceea ce priveste proprietatea funciara, elementele de noutate sunt legate de introducerea unor obligatii clare si sanctiuni pentru primari si membrii comisiilor de aplicare a legii, in cazul incalcarii prevederilor legale. De asemenea, sunt stabilite masuri privind accelerarea proceselor funciare, prin infiintarea de complete specializate, reducerea unor termene si eficientizarea actului de justitie, infiintarea oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara in fiecare judet. Ordonanta de urgenta mai prevede introducerea rentei viagere pentru fiecare proprietar de teren agricol de peste 62 de ani, care are maximum zece hectare. In cazul in care terenul va fi vandut, proprietarul va primi, de la buget, o suma de 100 de euro/ an/ hectar pe toata durata vietii. Daca terenul este arendat, valoarea rentei va fi de 50 de euro/ an/ hectar pe toata durata vietii.

Tribunalele pamantului

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat sambata, la Suceava ca normele metodologice ale noilor legi privind proprietatea vor fi adoptate in cel mai scurt timp, astfel incat sa poata fi aplicate din aceasta vara, informeaza Medicafax. Flutur a afirmat intr-o conferinta de presa ca doreste accelerarea reformei proprietatii, motiv pentru care au fost promovate prin Ordonanta de Urgenta textele de lege din pachetul pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. "Avem in vedere lunile de vara in care se poate face punere in posesie, cand ziua este mare si poti sa lucrezi faza de teren. De aceea, am promovat legile care rezolva retrocedarea integrala pentru toti proprietarii", a spus ministrul Agriculturii. El a precizat ca prin Ordonanta de Urgenta referitoare la proprietate vor fi infiintate tribunalele pamantului care vor judeca cu celeritate toate procesele. Potrivit lui Flutur, vor fi infiintate birouri cadastrale in mai multe localitati pentru a se incepe intabularea terenurilor in Cartea Funciara, va putea fi accesata renta viagera in vederea stimularii concentrarii terenurilor de la proprietarii in varsta la cei tineri si vor putea fi acordate despagubiri persoanelor care nu vor putea intra in posesia bunurilor imobiliare, terenuri si cladiri, pe care le-au detinut. Ministrul Agriculturii a subliniat ca va solicita prefectilor sa organizeze cu foarte multa responsabilitate aplicarea legilor proprietatii.

Proprietarii sunt indignati

Prevederile legislative aprobate de Guvern au fost, insa, criticate de mai multe asociatii de proprietari deposedati in perioada comunista. Acestia reclama faptul ca legea nu este nici pe de parte ceea ce s-ar fi asteptat proprietarii. Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat isi va sfatui membrii sa nu accepte despagubirile propuse de Guvern sub forma de actiuni la Fondul Proprietatea. "Majoritatea proprietarilor nu vor accepta despagubirile cu actiuni deoarece ei ar trebui sa primesca casele inapoi. Modalitatea de despagubire este total imorala. Sa dai actiuni la Fondul Proprietatea, noi le numim bilete de loterie, este inadmisibil", ne-a declarat presedintele APDAS, Maria Theodoru. Ea a precizat ca va descuraja membrii asociatiei sa accepte plata cu actiuni deoarece "oamenii nostri sunt oameni in varsta si saraci, amarati si nu au timp sa astepte. Cine va accepta aceste actiuni le va vinde pe nimica toata, iar cele cateva titluri de valoare acordate ca despagubire au fost vandute la 10% din valoarea reala". Ea a a mai spus ca pot fi gasite alte modalitati de despagubire: alta casa, un spatiu comercial, sau terenuri. "Oricum, acestea se vand in continuare sau se dau cadou unor persone cu influenta politica", a adaugat Theodoru precizand ca, toate contractele de vanzare - cumparare incheiate in baza Legii 112 au fost facute ilegal deoarece statul nu avea nici un fel de titlu de proprietate asupra imobilelor. "Casele au fost luate ilegal si apoi vandute tot ilegal. Prin noua lege sunt protejati cei ce au devenit ilegal proprietari. In plus, multi chiriasi care au cumparat astfel de case detineau alta locuinta sau nu locuiau in imobilul cumparat la data aparitiei legii 112. Daca justitia ar fi corecta, ar trebui evacuati fostii chiriasi si restituita suma pe care au platit-o pe imobilele respective, sume care au fost derizorii. Aceste sume sunt mult mai mici decat ceea ce ar fi trebuit sa primeasca proprietarii deposedati abuziv de regimul comunist. De altfel, Guvernul actual a recunoscut ca preluarile au fost facute abuziv. In consecinta, statul a vandut ceva care nu i-a apartinut. Chiriasii aveau obligatia sa se asigure ca statul avea titlu pe imobile. Suntem indignati si trebuie sa se dea casele in natura", ne-a declarat Maria Theodoru.

Despagubirile sunt platite de toti romanii

In ciuda faptului ca Guvernul suustine ca nu va fi afectat bugetul de stat Maria Theodoru este de alta parere. Ea a spus ca aparitia noii Legi privind restituirea imobilelor si a Fondului Proprietatea este, de fapt, problema tuturor: "pentru cei care platesc impozit este imoral, deoarece despagubirile sunt de la buget. Creantele care ar trebui recuperate si introduse in Fondul Proprietatea, in mod normal, ar fi trebuit sa intre in bugetul statului. Fiecare dintre noi va plati aceste despagubiri. Daca nu vor fi date casele in natura, ci cu depagubiri din Fondul Proprietatea, noi toti vom plati casele celor care le-au cumparat ilegal pe pret de nimic cateva milioane de lei, o nimica toata". Potrivit datelor furnizate de APDAS, in prezent, sunt 210.000 de notificari depuse, dintre care in Bucuresti sunt 42.000. Tot din cele 210.000 de revendicari 128.000 privesc retrocedarea in natura. "Guvernul da senzatia ca va face o masiva restituire a proprietatilor in natura, cand de fapt vorbeste doar de imobilele care se incadreaza la articolul 16 al Legii 10/2001, adica scoli, spitale, sedii de ambasade, de partide si asa mai departe. Aceste imobile, cinci mii la numar, reprezinta doar aproximativ 5% din cele 128.000 de imobile revendicate de fostii proprietari", a afirmat presedintele APDAS.

Se intrezaresc alte mii de procese

Presedintele APDAS a mai spus ca evaluarile vor fi, cu siguranta, contestate deoarece despagubirile vor fi stabilite de o comisie a Guvernului, iar noi nu mai avem incredere ca vor fi corecte. "Va fi ceva gen Ťcuponiadať. Vor fi mii de procese pe evaluari, pentru ca proprietarii nu vor putea primi o despagubire reala prin acest fond. Potrivit estimarilor, statul ar trebui sa restituie fostilor proprietari intre cinci si opt miliarde de euro", a precizat Theodoru subliniind ca in prezent exista in Guvern persoane care au case nationalizate. "Nu avem nici o incredere in acesti oameni. In toate guvernele, cei care s-au ocupat de problemele caselor preluate abuziv de stat detineau sau detin case nationalizate, iar acum, Guvernul protejeaza chiriasii si le face proprietarilor despagubiri scandaloase. Multi oameni politici au case nationalizate, iar acestia ar trebui sa se retraga din justitie (din procese) si sa dea casele inapoi", ne-a declarat Theodoru. Chiar premierul, Calin Popescu Tariceanu declara intr-o dezbatere cu privire la Fondul Proprietatea ca "persoanele care si-au cumparat, in conditiile legii, case care au fost nationalizate vor ramane in posesia acestor locuinte, urmand ca fostii proprietari sa fie despagubiti. Fostii proprietari care si-au vazut casele vandute nu mai pot sa primeasca locuinta inapoi, deci vor primi despagubiri in bani, iar cei care au reusit sa le cumpere in conditiile legii vor ramane in case".

Despagubiri pentru 80.000 de imobile

Fondul Proprietatea reprezinta solutia oferita de Guvern pentru proprietarii ale caror imobile nu pot fi restituite in natura. Potrivit estimarilor guvernamentale, doar un sfert din totalul revendicarilor pot fi restituite in natura. Pentru restul, adica peste 80.000 de imobile, terenuri, fabrici etc., statul ofera despagubiri, dar nu in bani, ci in actiuni. Potrivit estimarilor, statul ar trebui sa restituie fostilor proprietari intre cinci si opt miliarde de euro. Insa nu in bani, ci in actiuni la societati la care statul este actionar majoritar. La acest fond s-ar adauga creantele pe care statul roman le are de recuperat din Irak, Siria si alte state. Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a aratat ca, in prezent, pe rolul instantelor judecatoresti sunt aproximativ 12.000 de procese referitoare la legalitatea vanzarii imobilelor catre fostii chiriasi, in baza Legii 112, iar decizia finala in ceea ce priveste valabilitatea actului de proprietate asupra locuintei al fostului chirias va fi luata de instantele de judecata. In cazul in care instanta va decide nulitatea actului incheiat intre primarie si fostul chirias, locuinta in cauza va fi restituita fostului proprietar. Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Ingrid Zaarour, din statistica preluata de la fostul Guvern reiese faptul ca in acest moment sunt aproximativ 210.000 de notificari ale fostilor proprietari care isi vor bunurile inapoi. Din acestea, 50.000 vor putea fi restituite in natura, pentru 150.000 vor fi acordate despagubiri, iar in restul cazurilor cererile vor fi respinse.

100 de societati, obligatiuni si creante

Fondul va fi alimentat cu pachete de actiuni la circa 100 de societati la care statul mai este actionar, cu obligatiuni emise de Ministerul Finantelor si cu eventualele sume care vor fi obtinute din recuperarea creantelor externe ale Romaniei. Intra si cateva actiuni valoroase (BCR, Petrom, Transelectrica), dar si actiuni la societati cu pierderi si, mai rau, actiuni la societati pe care statul n-a putut sa le vanda in cei 15 ani de privatizare. Nu se stie exact care va fi valoarea totala a activului fondului (pentru ca activele multor societati trebuie reevaluate), dar oficialii au spus ca el acopera cu siguranta cele 4-5 miliarde de euro, cam cat ar fi insumat valoarea despagubirilor in bani, dupa ce se va retroceda in natura absolut tot ce poate fi retrocedat. Iar daca valoarea despagubirilor care trebuie acordate va creste, fondul va fi alimentat cu actiuni noi.

In prezent, potrivit estimarilor autoritatilor, fostii proprietari care solicita despagubiri reprezinta 0,5% din populatia activa. Maria Theodoru a mai mentionat ca "Tariceanu spune in mod fals ca s-a discutat cu asociatiile fostilor proprietari cand s-a intocmit proiectul de lege. Este FALS. Exista o multime de sesizari si critici la acest proiect de lege".

Societatea civila nu a fost consultata

Si presedintele Forului Civic Romanesc, Adrian Iurascu, a sustinut afirmatiile Mariei Theodoru. El a precizat ca reprezentantii societatii civile nu au fost consultati de autoritati in momentul in care s-a decis despagubirea prin Fondul Proprietatea. "Nu mi se pare o idee stralucita, pentru ca oamenii sunt in varsta si unii nu mai au timp sa invete mecanismele bursei. Oameni de 75-80 de ani, care nu au pensie, nu au medicamente, sunt trimisi la un fond care se va infiinta abia peste un an si jumatate si li se ofera actiuni si creante asupra altor tari", a subliniat Adrian Iurascu. El a mai spus ca cele mai multe proprietati au fost instrainate ilegal deoarece au fost vandute fara acte de proprietate, iar solutia corecta ar fi ca aceste acte de instrainare sa fie anulate prin lege. "Statul a luat bani pe ceva care nu-i apartinea. Au fost vandute cu 6000 - 10.000 de dolari case care valoreaza sute de mii de dolari si asupra carora statul nu avea acte de proprietate. Toata escrocheria se revarsa asupra proprietarilor de drept, iar oamenii din actuala putere beneficiaza de aceasta situatie", a mai spus Iurascu.

Corina SCARLAT


 


11 July 2005