In prezent, cea mai scumpa oferta listata pe piata resedintelor de lux din Bucuresti este o proprietate exclusiva - o vila de patrimoniu renovata si reconditionata – al carei pret de este de 18.000 euro/luna, anunta compania Regatta.

23558-regatta-chiria-celei-mai-scumpe-vile-scoase-pe-.jpgIn topul tranzactiilor Regatta Real Estate Company din 2011 s-au aflat o vila cu piscina si gradina in zona parcului Herastrau (600 mp) inchiriata cu 7.500 euro/luna, un penthouse in Primaverii (280 mp) la pretul de 5.000 euro lunar, un apartament (230 mp) in Dorobanti – Capitale inchiriat cu 3.800 euro/luna si altele.

Principala tendinta a sectorului inchirierilor resedintelor de lux din anul trecut a fost cresterea ponderii clientilor romani in tranzactiile cu proprietati exclusiviste. “Tot mai multi romani au luat locul expatilor in conditiile in care ultimii detineau ponderea cea mai mare a clientilor care inchiriau proprietatile de lux” arata consilierii Regatta.

In ceea ce priveste inchirierile, scaderea pretului acestora dar si o mai mare flexibilitate a proprietarilor a permis o dinamica satisfacatoare a tranzactiilor iar pentru Regatta a reprezentat o crestere moderata in anul 2011 a volumului de inchirieri.

In schimb, cei care nu au intentia ori interesul imediat de a realiza tranzactii insa dispun de lichiditati ori diverse surse de finantare, ar trebui “sa stea cu ochii pe piata rezidentiala de lux”. “Exista oferte demne de luat in considerare iar altele noi pot aparea oricand. Nu se pune problema de a astepta, ci de a cauta. De-a lungul timpului, iar studiile internationale recente o confirma din nou, piata de lux nu “cade”, reactioneaza moderat, dupa caz isi revine mai rapid iar imobilele premium se mentin in categoria celor mai sigure investitii”, sustin analistii Regatta.

In plus, este un domeniu in care nu se poate lua in considerare strict perioada prezenta, iar pentru Romania intrun viitor apropiat si mai departe nu se pune nici pe departe problema stagnarii si plafonarii, ci a dezvoltarii. Acest curs va influenta cererea si oferta mai ales din punct de vedere cantitativ si al categoriilor in care se incadreaza sau din care provin clientii agentiilor imobiliare, ceea ce s-ar putea traduce inclusiv prin faptul ca mult-asteptatii investitori straini vor fi si cei care isi vor orienta interesul si bugetele inspre segmentul imobiliar de lux si zonele”prime location”.

Anul trecut, cel putin, pentru sectorul imobiliar rezidential (si nu numai) criza financiara a insemnat si o “asezare” a pietei, a contribuit si/sau va contribui la disciplinarea acesteia, temperand tentatiile sau tranzactiile speculative care urmareau profituri pe termen scurt. De asemenea, aceste aspecte vor conduce inclusiv la o educare a pietei.

 

Sursa

23 February 2012