Fără doar şi poate terenurile au adus în perioada de boom imobiliar câştiguri halucinante. Cumpărai azi cu 2-3 Euro metrul pătrat şi vindeai mâine cu 7-8 Euro. Văzând câştigurile colosale din piaţa imobiliară mulţi au cumpărat hectare întregi de terenuri sperând că vor da lovitura vieţii. Din păcate criza le-a stricat planul de afaceri şi le-a dat ea lovitura. 

sursa foto:s301.photobucket.comAlexandru Scarlat este unul dintre mulţii proprietari care au sperat la un câştig din vânzarea unui teren. Nu a cumpărat la un preţ mic pentru a revinde mai târziu la o valoare mai mare. A primit moştenire un teren de 13.000 mp în zona Măgurele, la doar un kilometru distanţă de Bucureşti. Mult timp nici nu s-a gândit la el, până într-o zi când cineva i-a bătut la uşă şi s-a arătat interesat să îl cumpere.

"Era imediat după Crăciun, în 2006. A sunat cineva la uşă să mă întrebe dacă nu vreau să vând terenul din Măgurele. I-am spus că nu m-am gândit la vânzare şi chiar dacă aş vrea să vând e totuşi sfârşit de an, nu am cadastru, nu am notar. Mi-a spus că nu este o problemă că facem un antecontract, urmând să fac eu cadastrul şi apoi vânzarea. Mi-a oferit 1 Euro/mp. L-am refuzat, mi s-a părut foarte dubios să vină în perioada aceea" spune Alexandru Scarlat.

Nu a trecut mult timp şi aceeaşi persoană a revenit cu o altă ofertă, mai bună, 4 Euro/mp. Văzând interesul crescut, domnul Scarlat a început să se intereseze de terenurile din zona Măgurele, de preţuri, de vânzări.

"M-am dus la primărie şi am întrebat de PUZ, aşa am aflat că terenul meu se află într-o zonă unde se vor construi case. Cel care m-a căutat pentru vânzare, un domn Păun, mi-a spus că zona este industrială şi că va fi greu să vând, că trebuie să îl dau pe tot, că nu merge să vând câte un lot. Atunci am înţeles că individul voia să mă fraierească" susţine Scarlat.

Refuzat de două ori, cumpărătorul nu s-a descurajat. La începutul verii lui 2007, a sunat din nou. Îşi reanalizase bugetul şi putea să ofere 8 Euro/mp. Dar nici de data aceasta nu a fost preţul corect. Proprietarul i-a spus din start că s-a interesat de preţurile din zonă şi că oferta era departe de realitate. Fără să spună nici "pâs", vorba aceea, cumpărătorul a crescut preţul la 12 Euro/mp.

"L-am simţit că îşi doreşte foarte mult acel teren. Bănuiesc că voia să îl cumpere pentru a-l revinde. Dar în zonă preţurile erau undeva la 30 Euro/mp, din ce aflasem eu, iar el îmi dădea 12 Euro/mp. Aşa că i-am spus că vreau 20 Euro/mp. Nu a spus nu, mi-a zis ca trebuie să îşi facă câteva calcule şi că va reveni el" îşi aminteşte proprietarul.

A trecut aproape un an şi domnul Scarlat nu a mai primit niciun semn de la potenţialul cumpărător. Proprietarul era convins că îşi găsise un alt teren. Dar nu, în vara lui 2008 telefonul sună. Clientul era încă interesat să cumpere.

"Între timp preţurile au tot crescut, din ce am aflat de la primărie şi din ce am văzut pe internet, metrul pătrat ajunsese la 35-40 Euro. Păun mi-a oferit 22 Euro/mp, am plusat la 30 Euro. Şi atunci mi-a zis că ultimul preţ este de 25 Euro/mp, iar dacă îl refuz se va orienta spre altceva. Am acceptat. I-am spus că mă apuc să fac cadastrul şi revin cu un telefon" adaugă proprietarul.

Pe lângă cadastru, mai trebuia făcută şi succesiunea, căci terenul era moştenire. Toate actele au durat câteva luni. În septembrie Alexandru Scarlat l-a sunat pe cel interesat să îi cumpere terenul, numai că acesta i-a răspuns că are câteva probleme şi că va reveni el.

"Euro începuse se crească, de afară veneau ştiri legate de criză. Nu m-a mai sunat nici în ziua de azi. Regret enorm. Am sperat la un câştig mai mare şi m-am ales cu nimic. Cine ar fi crezut că piaţa va pica. În ultima perioadă am văzut că s-au construit case acolo, acum nu ştiu dacă au cumpărat în perioada asta sau le aveau. Acum sunt dispus să îl dau şi la jumătate din preţul pieţei, numai să termin cu el" susţine Alexandru Scarlat.

Dar care este preţul pieţei? Greu de spus. Sunt zone întregi unde nu poţi da un preţ căci nu s-a mai vândut niciun metru pătrat de teren de foarte mult timp. Puţine sunt terenurile care se mai tranzacţionează, iar cele care se vând trebuie să fie o super ofertă.

Potrivit specialiştilor din piaţă, intervievaţi în cadrul unul articol realizat recent de noi, în general cei care vor să cumpere un teren în această perioadă se orientează spre suprafeţe
de aproximativ 500 mp (loturi de case), la un preţ de circa 50-60 Euro/mp. Ceea ce înseamnă un preţ final ce variază între 25.000 şi 30.000 Euro, dar care nu trebuie, în nici un caz să sară de 35.000 Euro cu toate taxele şi cheltuielile aferente unei tranzacţii imobiliare.

 





13 July 2010