Dupa o prima jumatate a anului 2009 in care pe piata de birouri polul de putere s-a mutat de la proprietari la chiriasi, primele luni de toamna au adus si un interes sporit pentru relocari.

Exista cateva motive principale care au impulsionat deciziile companiilor, potrivit companiei Colliers International, lider pe piata de consultanta imobiliara.

Scaderea chiriilor este principalul factor pentru care acestea arata mai mult interes fata de optiunea de a-si reloca birourile.

Nivelul scazut al cererii, impreuna cu suprafetele mari oferite spre inchiriere de catre proprietari, dar si de companii care doresc sa subinchirieze o parte din spatiile pe care le au deja, au determinat scaderea chiriilor cu 15-20% inca din prima jumatate a lui 2009.

Astfel, exemplifica specialistii Colliers, o companie care doreste sa isi mute birourile in centrul capitalei, intr-o cladire de clasa A, plateste anul acesta, in medie, 20 de euro/mp/luna, fata de 22-25 de euro/mp/luna anul trecut.

Printr-o eventuala relocare intr-o cladire de birouri centrala, o companie beneficiaza acum de o locatie mult mai buna si o chirie mai mica decat ar fi putut obtine in anii trecuti, ceea ce i-ar aduce economii anuale de pana la 60.000 euro din bugetul de cheltuieli operationale.

In zonele semi-centrale un chirias va plati in jur de 16-18 euro/mp/luna, fata de 18-20 euro/mp/luna, anul trecut, ceea ce reprezinta economii de aproximativ 24.000 de euro pe an.

Alegerea unui spatiu de birouri intr-o zona periferica a capitalei implica acum un cost de 12-14 euro/mp/luna fata de 14-16 euro/mp/luna in 2008, ceea ce duce la o economie de 24.000 de euro anual.

Sursa

18 November 2009