Renegocierile şi reînnoirile de contracte au avut în acest an o pondere de 24% în totalul tranzacţiilor cu spaţii de birouri din Bucureşti, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis (CBRE) România.

15286-birouri_sticla_f17c0268c1.jpg„Un manager de companie care se află în situaţia de a reduce costurile, ar trebui să analizeze oportunităţile din piaţă, însă este important să ia în calcul toate costurile unei relocări. Dacă în anii trecuţi costurile de relocare erau trecute cu vederea pentru că existau bugete de partiţii, mobilier şi mutare efectivă, de anul trecut aceste costuri nu mai au acoperire în bugetele companiilor", explică Anca Păuna, office leasing broker în cadrul CBRE Romania.

Echipa locală a CBRE a tranzacţionat peste 18.000 mp pe partea de renegociere în acest an.

Unul dintre principalele motive ale scăderii tranzacţiilor imobiliare din ultimii doi ani, respectiv creşterea nejustificată a chiriilor corelată cu situaţia economică globala, a dus la o piaţă controlată de către chiriaşi, care au drept obiectiv reducerea costurilor fie prin relocare, fie prin renegocierea contractului existent.

Avantajele renegocierii constau în reducerea imediată a costurilor cu sediul companiei, reducere care poate merge până la un nivel de 20-25%, în câştigarea de timp faţă de o relocare precum şi în faptul că firma nu îşi întrerupe business-ul. De cealalta parte, un eventual dezavantaj este legat de posibila prelungire a contractului de închiriere.


Sursa

23 November 2010