Renovarea locuintei poate costa un sfert din valoarea ei


Compact - 13.07.2006
 

Un cuplu de tineri cu venit de 400 de euro pe luna poate accesa un imprumut financiar pentru renovarea locuintei de maximum 14.500 euro, platind 140 euro pe luna, timp de 20 de ani.

Imprumut - Tot mai multe institutii financiare pun la dispozitia clientilor imprumuturi specializate pentru renovarea sau finisarea locuintei. Imprumutul se acorda fara avans si fara garantii, conditia principala pentru obtinerea lui fiind aceea ca beneficiarul trebuie sa fie proprietarul sau coproprietarul imobilului pentru care se solicita creditul.

De asemenea, valoarea maxima a creditului nu poate depasi 75% din suma cu care a fost evaluat imobilul, fie ca este vorba de apartament sau de o constructie si terenul aferent. O alta conditie ceruta de institutiile de creditare este aceea ca imobilul trebuie sa fie liber de orice sarcini sau servituti. "Nivelul maxim al imprumutului de care poate beneficia un cuplu al carui venit este de 400 euro pe luna ajunge la 14.500 euro", ne-a spus Raluca Ghicuta, analist de credite la Domenia Credit. Rata lunara, calculata pe 20 de ani, aceasta fiind perioada maxima de acordare a imprumutului, este de 140 euro.

Creditul ipotecar pentru renovare se acorda si pentru finisarea unei case "la rosu", care sa permita intabularea constructiei in cartea funciara. "Valoarea maxima a creditului de renovare este de 200.000 euro sau 300.000 $, produsul fiind acordat in maximum trei transe, in functie de complexitatea lucrarilor de renovare avute in vedere de client, adica mai mult de un an", ne-a explicat Raluca Ghicuta.

Pentru lucrarile ce urmeaza a fi efectuate se intocmeste un deviz estimativ, pe baza caruia se stabileste intervalul de acordare a transelor. Aceasta inseamna ca solicitantul nu va intra in posesia banilor decat atunci cand are efectiv nevoie de ei. Utilizarea transelor trebuie justificata prin facturi sau prin declaratii pe proprie raspundere.

Preturi materiale de constructii

Usa metalica 250-350 euro/buc
Geamuri termopan 30 - 50 euro/mp
Termoizolatie pereti 5 - 7 euro/mp
Faianta si gresie 140-350 RON/mp
Parchet laminat 350-450 RON/mp
Vopsea lavabila 60 RON/10 l
Aparat aer conditionat 1.000-3.000 RON



Serb Daniela
Compact
 

13 July 2006