Repartitorul poate reduce la jumatate factura la caldura
Curentul - 11.10.2005
 

Tot mai multe persoane "amenintate" de venirea iernii si implicit de facturile imense de la intretinere cauta pe ultima suta de metri solutii avantajoase menite sa reduca cheltuielile familiei pe timpul sezonului rece. Daca apometrele s-au dovedit a fi o investitie avantajoasa, proprietarul nemaifiind nevoit sa suporte pierderile de apa, iata ca repartitoarele de caldura reprezinta solutia la care apeleaza tot mai multi proprietari pentru a plati cat mai aproape de "adevar", adica de consumul real.

Oficialii Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) considera ca montarea repartitoarelor de costuri in apartamente ar putea reduce la jumatate consumul de energie termica, deci si factura aferenta caldurii consumate va fi cu 50% mai mica. Secretarul general al RADET, Mihail Popescu, spune, asadar, ca aceasta economie consistenta se realizeaza cu o investitie minima, caci un astfel de repartitor de costuri are un pret mediu de 1,5 milioane de lei.

In Bucuresti, doar 35.000 de apartamente au repartitoare

Cu toate acestea, ori pentru ca populatia nu este suficient convinsa, ori ca solutia nu este suficient cunoscuta, cel putin in Capitala numarul acestor aparate montate pe calorifere este foarte scazut.

"Desi investitiile pentru montarea acestor repartitoare de costuri nu sunt ridicate - in medie 1,5 milioane lei pentru fiecare calorifer din apartament -, montarea echipamentelor nu este utilizata suficient in Bucuresti din cauza necunoasterii suficiente a beneficiilor de catre proprietarii de apartamente", a declarat, recent, secretarul general al RADET, Mihail Popescu. Potrivit acestuia, la nivelul Capitalei exista doar 35.000 de apartamente care si-au montat repartitoare de costuri, un procent nesemnificativ, daca tinem cont ca numarul total al apartamentelor din Bucuresti se apropie de 600.000.

Consumul de energie termica, reglat in functie de necesitati

Principalul avantaj al montarii acestor repartitoare de costuri il reprezinta posibilitatea reglarii consumului de energie termica, in functie de necesitati, prin incalzirea la minimum sau chiar oprirea consumului in camerele neutilizate. Potrivit unor date prezentate recent de RADET, in cazul unui apartament cu trei camere din Bucuresti, costurile cu incalzirea in iarna lui 2004/2005 au fost in medie de 1,4-1,6 milioane lei. In acelasi timp, aceeasi factura in cazul unui apartament in care au fost montate repartitoare a fost la jumatate, de aproximativ 850.000 de lei. Citirea repartitoarelor se efectueaza de firmele care furnizeaza si monteaza repartitoare, agreate de RADET si ANRSC, iar prelucrarea datelor se face prin intermediul unui soft care tine cont nu numai de citirea propriu-zisa, ci si de alte elemente locale si obiective pentru apartamentele din zonele mai delicate ale blocului, realizandu-se astfel o echilibrare a facturii.

Dezavantaje: taxa pentru citirea consumului

Potrivit oficialului RADET, multi dintre proprietarii apartamentelor in care au fost instalate repartitoare sunt nemultumiti de faptul ca trebuie sa plateasca pentru citirea acestora intre 0,5-1 euro/pe o citire. "Nemultumirea provine din faptul ca oamenii vor sa se faca citirea lunar desi nu este necesar acest lucru decat in primul an de la montarea repartitoarelor in vederea evaluarii evolutiei consumului", a precizat secretarul general al RADET, precizand in acest sens ca din al doilea an se pot face doar doua citiri, la inceputul si la sfarsitul sezonului de incalzire.

Pentru a monta repartitoare de costuri, aproximativ 80% din proprietarii apartamentelor unei scari de bloc trebuie sa solicite acest lucru, iar blocul sa fie contorizat individual sau la nivel de scara. Astfel se va putea face o aproximare ulterioara a consumului pentru apartamentele care nu isi monteaza repartitoare


Dana Banzea - Curentul

11 October 2005