Preturile de vanzare a locuintelor construite de stat prin ANL vor fi in acest an de maxim 407 euro/metrul patrat inclusiv TVA, valori aflate la jumatate fata de media din Bucuresti si alte cinci mari orase din tara, in care preturile sunt cuprinse intre 800 si 1.200 de euro/mp.

Cum sunt posibile asemenea diferente de pret? Reprezentantii ANL au stabilit preturile in functie de costul de constructie si vand doar locuintele, fara terenul de sub ele, care apartine primariilor.

Pe de alta parte, locuintele noi aflate acum pe piata au fost construite la costuri mai mari, atat pentru constructie, cat si pentru terenuri, la care este adaugat profitul dezvoltatorilor, in conditiile in care ANL vinde "la cost de inlocuire".

Dar in aceste conditii, de ce apartamentele din blocurile construite acum 30-40 de ani continua sa coste 800-1.000 euro/mp, in conditiile in care multe au fost cumparate de actualii proprietari la preturi de "dumping", la inceputul anilor '90? Pretul locuintelor ANL scade cu 2% pentru fiecare din anii scursi de la darea in folosinta a locuintei, amortizarea urmand a fi realizata in 50 de ani.

Aplicand acelasi principiu, pretul unei locuinte cu o vechime de 30 de ani ar trebui redus cu 60%. Locuintele din programul ANL pentru tineri pot fi cumparate insa doar de catre persoanele care au locuit cel putin un an in chirie, categorie in care se afla peste 20.000 de unitati, potrivit ministrului dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea.

Circa 2.000 dintre acestea se afla in Bucuresti, marea lor majoritate fiind situate in cartierul Brancusi din Drumul Taberei, cel mai mare de acest gen dezvoltat de ANL. In acest cartier un apartament cu doua camere costa acum intre 20.000 si 25.000 de euro, in timp ce in blocurile din imprejurimi, cu o vechime de 30 de ani sau chiar mai mult, pentru apartamente de aceeasi dimensiune sunt solicitate preturi de aproximativ 45.000 de euro.

 






Sursa

7 June 2010