Să fii prietenos cu mediul înconjurător nu înseamnă numai să investeşti într-o casă din materiale ecologice sau să îţi cultivi în grădină propriile legume. Există numeroase modalităţi simple de a proteja planeta, chiar dacă locuieşti la oraş, într-un bloc ridicat în anii ’80.

29616-green_house.jpgRomânia a început să se familiarizeze cu termeni precum „eco-friendly” (trad: prietenos cu mediul înconjurător) sau construcţii verzi, iar numărul românilor care doresc protejeze natura este în continuă creştere. Deşi în alte ţări europene tendinţa este mult mai puternică, autorităţile noastre încearcă timid să se alinieze acestui curent, în timp ce ONG-urile fac eforturi de a educa populaţia în acest sens.

Dar cand vine vorba de protejarea mediului înconjurător, nu trebuie neapărat să facem eforturi uriaşe şi vizibile în ochii altora, ci putem începe chiar de la uşa propriului cămin. De la sortarea gunoiului, reciclare şi până la folosirea unor materiale alternative de curăţare, există anumite schimbări minore pe care le putem face cu toţii, pentru a trăi mai sănătos. Poate părea o idee desprinsă din Epoca de Aur, însă cea mai bună metodă de a fi prietenos cu mediul este reducerea consumului, cât şi refolosirea bunurilor, pe cât posibil.

  • Uniunea Europeană produce anual 3 miliarde tone de gunoi, ceea ce înseamnă 6 tone/persoană, conform statisticilor Eurostat
  • Între 1990 şi 1995, cantitatea totală de gunoi produsă de europeni a crescut cu 10%
  • Uniunea Europeană investeşte sume impresionante în programe de educare a populaţiei, pentru a reduce volumul deşeurilor

Resursele naturale ale planetei sunt limitate, iar apa potabilă devine o raritate în anumite zone, astfel că ecologiştii ne recomandă să fim atenţi la cât consumăm. Putem regla presiunea apei la fiecare baterie şi ne putem schimba obiceiurile zilnice – de exemplu, specialiştii spun că, dacă oprim apa în timp ce ne spălăm pe dinţi, economisim circa 20 litri de apă de fiecare dată. De asemenea, trebuie să fim atenţi la scurgerile de apă: un robinet care picură duce la risipirea a nu mai puţin de 12 litri de apă zilnic.

Electrocasnicele de calitate, o investiție profitabilă pe termen lung

Electrocasnicele reprezintă aproape 30% din totalul facturii la energie, dintr-un cămin obişnuit, iar frigiderul este unul dintre cei mai însemnaţi consumatori. Specialiştii în domeniul eficienţei energetice recomandă înlocuirea electrocasnicelor mai vechi de 10 ani cu aparate moderne, din clasă energetică A sau A+. Investiţia se va resimţi imediat la facturi şi, în plus, specialiştii spun că, dacă una din 10 locuinţe ar fi dotată cu aparate eficiente din punct de vedere energetic, ar echivala cu plantarea de copaci pe o suprafaţă de 688.000 hectare.

Iluminatul reprezintă aproape 20% din consumul total de energie al unei locuinţe, astfel că existenţa becurilor economice este obligatorie în orice casă. Durata acestora de viaţă este de până la patru ori mai mare faţă de cea a unui bec obişnuit, deşi sunt controversate din cauza mercurului incorporat. O altă variantă o reprezintă becurile de tip LED, al căror preţ devine din ce în ce mai accesibil, iar cu ajutorul acestora putem economisi cu uşurinţă chiar şi 40% din consumul total de energie.

  • Sticla este 100% reciclabilă şi poate fi reutilizată la nesfârşit, însă aruncată în locuri nepotrivite, aceasta nu se descompune niciodată
  • Reciclarea unui pahar de sticlă salvează îndeajuns de multă energie pentru a alimenta un computer timp de o jumătate de oră
  • Sticla de plastic reciclată salvează energie pentru a ţine aprins timp de trei ore un bec de 60W

Aproape jumătate din consumul de energie al unei locuinţe se datorează încălzirii sau răcirii, astfel că ar trebui să analizăm cu atenţie acest aspect. Temperatura prea ridicată sau prea scăzută în interiorul locuinţei nu este sănătoasă nici pentru organism, nici pentru facturi şi nici pentru planetă. Proprietarii de centrale termice îşi pot monta un termostat, pentru a controla gradele şi consumul de energie, iar cei care deţin un aparat de aer condiţionat ar trebui să aibă în vedere înlocuirea sau curăţarea periodică a filtrului de aer.

Putem folosi în interiorul locuinței materiale naturale, care se regenerează rapid

Parchetul de lemn natural oferă un plus de eleganţă locuinţei, dar specialiştii ne recomandă să alegem parchetul de bambus. Motivul este simplu: dintre toate plantele cunoscute pe pământ, bambuşii sunt plantele arborescente care cresc cel mai repede, până la un metru/zi.

Încălzirea globală s-ar reduce semnificativ odată cu micşorarea producţiei de plastic, însă cererea crescută alimentează continuu această industrie, iar folosirea plasticului creşte cu 4% anual în Europa. Reducerea numărului de obiecte din plastic în căminul nostru şi reciclarea acestora este un mic efort pe care îl putem face, însă datele Eurostat arată că majoritatea familiilor aruncă în medie 40 kg de plastic/an, fără a lua în calcul faptul că descompunerea obiectelor din acest material se face în mai mult de 500 ani.

 

NU RATA: Uşile de interior, detaliul subtil care oferă stil unei locuinţe (FOTO)

 

22 February 2013