Numărul clienților care nu își mai pot plăti ratele a început să crească iar, după trei trimestre consecutive de scădere. Datele oferite de BNR trag un semnal de alarmă asupra unei probleme mai vechi, subliniate de recenta criză a creditelor în franci elvețieni. Deși aceste probleme sunt bine cunoscute de oficialii instituțiilor financiare, băncile sunt neiertătoare cu clienții care nu își pot achita ratele la timp.

36678-depasire_termen.jpgStatisticile legate de credite, raportate de BNR pentru finele lunii februarie, sunt, pe de o parte, bune, pe de altă parte, îngrijorătoare. Astfel, restanțele la creditele acordate populației și firmelor însumează 25,3 miliarde lei, cu 25% mai puține față de aceeași lună a anului trecut. Totuși, se resimte o creștere de 330 milioane lei într-o singură lună, dacă ne raportăm la luna ianuarie a acestui an. Este pentru prima oară, în ultimele nouă luni, când se resimte o creștere a datoriilor bancare. Acest lucru s-ar putea explica prin recenta criză a creditelor acordate în franci elvețieni, o situație pentru care băncile încearcă să găsească soluții de mult timp, dar până acum nu s-a ajuns la o rezolvare unanim acceptată.

Deși creditele în lei au devenit un lucru comun, în ultima perioadă, în numărul total al creditelor, majoritari sunt încă cei cu credite în valută. Astfel, dacă la finele lunii februarie existau credite în lei restante în total de 2,4 miliarde lei, pentru creditele în valută, restanțele echivalente erau de 6,4 miliarde lei. Detaliat pe București, totalul creditelor în lei ajungea la 28,5 miliarde lei, iar al celor în valută, la 55,2 miliarde lei”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Mirel Vochin, broker de credite SafeAsig.

Întârzierile la plată sunt înregistrare în Biroul de Credite și păstrate acolo, timp de patru ani

În momentul în care clientul nu își plătește ratele la timp, banca are la dispoziție toate pârghiile legale pentru a recupera datoriile. Raportarea la Biroul de Credite este primul pas și acest lucru va afecta clientul bancar, chiar dacă acesta își plătește datoria în scurt timp după terminarea timpului maxim de plată. Odată înregistrate informațiile despre datorie la Biroul de Credite, acestea vor fi păstrate acolo timp de patru ani. Problema este că băncile, în precauția generată de criză, verifică atent istoricul clienților.

Clienții pot fi afectați de prezența la Biroul de Credite chiar dacă sunt codebitori sau giranți. Datele sunt interpretate progresiv: cu cât este mai mare întârzierea, cu atât scad șansele de a beneficia de un credit în următorii ani. Băncile care totuși acordă credite acestor clienți, le oferă produse mult mai scumpe decât primesc clienții care au un istoric curat. În plus, datornicii nu vor mai primi ofertele promoționale ale băncilor sau creșterile de limite de credit care sunt oferite clienților care își plătesc ratele la timp”, continuă brokerul de credite.   

Când întârzierile sunt mari, banca poate deveni agresivă în recuperarea datoriilor

Dacă întârzierile sunt mari, respectiv mai mult de 90 zile, banca poate deveni agresivă în recuperarea datoriilor. Reprezentanți ai băncii sau delegați ai acesteia, precum firmele de colectare, pot începe să facă vizite la domiciliul sau serviciul datornicului, pot trimite notificări scrise la adresele declarate ale debitorilor, codebitorilor, giranților sau altor părți implicate. Iar aceasta este versiunea amiabilă.

În momentul în care se constată că încercările de recuperare amiabilă nu funcționează, se trece la procesul de executare silită prin intermediul executorilor bancari sau judecătorești. Deoarece contractul de credit constituie titlu executoriu, în baza acestuia se pot urmări absolut toate bunurile mobile sau imobile, precum mașina sau casa. Aceste demers se încheie doar în momentul în care întreaga datorie este achitată”, explică brokerul bancar.

Un alt efect al întârzierilor se referă la penalizări. Acestea se acumulează pentru fiecare rată restantă, făcând astfel datoria și mai dificil de plătit. Băncile au dreptul să declare creditul scadent anticipat, caz în care clientul este obligat să plătească imediat atât datoria anterioară cât și dobânzile penalizatoare. În cazul clienților care au mai multe credite la aceeași bancă, neplata unuia dintre ele poate conduce la scadența anticipate a tuturor. În cazul în care se demarează procedura de executare silită, acest lucru se poate întâmpla și în cazul creditelor contractate de la bănci diferite.

CITEȘTE ȘI:

30 March 2015