Restricţiile financiare impuse de autorităţile cipriote vor fi eliminate până în ianuarie. Guvernul de la Nicosia promite că va respecta în continuare acordurile cu creditorii internaţionali, dar trebuie să se concentreze pe creşterea economică a ţării. Măsurile de austeritate impuse în ultimul an au afectat toate sectoarele, inclusiv turismul.

31707-cipru.jpgCipru va elimina restricţiile asupra circulaţiei capitalului, până la începutul lui 2014, promite președintele Anastasiades, citat de Bloomberg. În urmă cu aproape un an, guvernul de la Nicosia a implementat măsuri dure pentru pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar. Depozitele bancare au fost suprataxate, iar tranzacţiile financiare au fost restricţionate, condiţii impuse de creditorii internaţionali ce au oferit sprijin financiar. Autorităţile cipriote subliniază că vor respecta acordurile cu creditorii, însă revigorarea economiei are prioritate.

„Țelul actual este să creăm condiţii pentru creştere economică şi să abordăm problema serioasă a şomajului, să stabilizăm sistemul financiar. Începem să ridicăm restricţiile. Acestea se vor încheia până în ianuarie 2014”, a declarat Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului.

  • Cipru va beneficia de un ajutor financiar de 1,5 miliarde euro, ce a fost aprobat de miniştrii Finanţelor din Zona euro la mijlocul lui septembrie
  • Suma reprezintă a doua tranşă din împrumutul de 10 miliarde euro acordat pentru a evita prăbuşirea financiară a uneia dintre cele mai mici economii din Zona euro
  • FMI va contribui cu 84,7 milioane euro la întreaga sumă, deoarece Cipru „a făcut progrese lăudabile în stabilizarea sistemului financiar”

Economia Ciprului s-a contractat cu 5% în primul trimestru al lui 2013 şi cu încă 5,9% în cel de-al doilea trimestru. Creditorii internaţionali se aşteaptă ca PIB-ul să scadă cu 13% în 2013 şi 2013, din cauza măsurilor de austeritate şi a micşorării industriei financiare.  

Restricţiile financiare au afectat puternic şi turismul, pilon de bază al economiei cipriote. Străinii nu au mai putut să-şi retragă banii din bănci, astfel că numărul acestora a scăzut cu 5,3% în primele opt luni ale anului. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în rândul turiştilor germani, numărul acestora fiind cu 36% mai mic. Pe de altă parte, numărul turiştilor din Rusia a crescut cu 25% în august, deşi investitorii ruşi au suferit cele mai mari pierderi. Preşedintele Anastasiades apreciază că acesta este un semn că ruşii continuă să deruleze afaceri în Cipru, deşi mare parte din capitalul rus a fost scos din ţară.

 CITEȘTE ȘI: Speriaţi de situaţia din Cipru, marii bogaţi ai lumii se uită înspre România. Imobiliarele redevin interesante ca investiţie

 

 

18 September 2013