Lucrurile încep să se aşeze pe piaţa imobiliară de la noi, susţin specialiştii în domeniu, iar piaţa locuinţelor vechi a început să se mişte.

15744-159241-rezidential.jpgLa sfârşit de an, putem spune că piaţa locuinţelor vechi a adus cele mai multe tranzacţii din 2010, şi asta datorită Programului „Prima Casă 2". În ce priveşte preţurile, acestea au continuat să scadă, dar nu cu aceeaşi înverşunare din 2009. „Avem deja doi ani şi jumătate de criză. Anul 2010 a fost, în general, un an ceva mai calm după căderile drastice din 2008 şi 2009 şi panta de scădere s-a mai îndulcit, în sensul că nu a mai fost o pantă atât de abruptă. Am asistat la diminuări ale numărului de tranzacţii şi mă refer aici la nivel de ţară. Şi preţurile au scăzut.", susţine Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie. „Scăderile de preţuri înregistrate pe piaţa locuinţelor vechi nu au mai fost în acest an atât de accentuate ca în anii anteriori. În opinia mea, 2010 a fost un an de aşezare a preţurilor. Potrivit datelor noastre, pe parcursul acestui an variaţiile de preţ, în minus, au fost undeva între 8-15%. În ce priveşte preferinţele celor care şi-au căutat o locuinţă pe site-ul nostru, pot spune că aceştia s-au orientat în general spre locuinţe care să se încadreze în bugetul acoperit de programul Prima Casă, adică cel mult 60.000 euro.", a declarat Răzvan Muntean, general manager Imopedia.ro.

„Prima Casă", principalul motor al pieţei locuinţelor vechi

„Prima Casă 2" a fost mană cerească pentru piaţa imobiliară din România în 2010. Continuarea programului a fost colacul de salvare pentru multe agenţii imobiliare. 75% dintre cei care au cumpărat prin acest program s-au orientat însă spre locuinţe vechi, deşi programul trebuia să încurajeze vânzarea de locuinţe noi, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Guvernului.

„Din totalul garanţiilor acordate, 50,8% le reprezintă garanţiile pentru locuinţele cu două camere, respectiv 25,41% garanţii pentru locuinţele cu trei camere. Media garanţiilor acordate se situează în jurul valorii de 41.200 euro", potrivit datelor furnizate de Fondul Naţional de Garantare la mijlocul lunii noiembrie 2010.

„«Prima Casă 1» s-a terminat la 15 februarie, astfel încât în ianuarie şi februarie am avut un aport financiar foarte bun. Destul de mulţi bani s-au dus în 2010 spre locuinţele vechi, de aici am avut de a face cu o uşoară creştere a preţurilor pe piaţa locuinţelor vechi. Imediat după ce s-a prelungit Programul «Prima Casă», s-a înţeles că oamenii îşi pot achiziţiona locuinţe tot anul din nou preţurile au scăzut şi au revenit aproape de aceleaşi valori din noiembrie - decembrie 2009", a declarat Sorin Roşu, directorul Apulum 94.

Caracteristicile anului imobiliar 2010

„Bine este că piaţa a fost mai liberă, că sunt mai puţini competitori, că sunt mai multe oferte
pe piaţă. Cumpărătorii au de unde alege, oamenii încep să îşi formeze o educaţie imobiliară, o educaţie financiară. E bine că încep să înţeleagă valoarea unui euro, a unei sute de euro
, a unui milion de euro. Înainte, toată lumea vorbea cu lejeritate de sute de mii de euro, de milioane de euro. Astăzi, dacă ne gândim că Programul «Prima Casă» a avut un trend descrescător ca medie pe tranzacţie, în jur de 40.000 euro, putem să vorbim de o reaşezare a preţurilor", este de părere Dragoş Dragoteanu, manager al agenţiei imobiliare Euroest.

„Din punctul meu de vedere, principala caracteristică a pieţei locuinţelor vechi este aceea că a pierdut poziţie în raport cu piaţa locuinţelor noi, cred că în viitor va pierde şi mai mult. Rămân pe poziţii foarte bune imobilele construite după anii '80-'85 şi cu precădere mă refer la imobilele construite pe bulevardele mari, gen Bulevardul Unirii", adaugă Sorin Roşu, directorul Apulum 94.


Sursa

22 December 2010