Deşi rezultatele recensământului indică o creştere a numărului de locuinţe şi o scădere a populaţiei, calitatea spaţiului locativ rămâne cea mai slabă din Europa.

23591-224388-02565118.jpgPotrivit rezultatelor provizorii ale recensământului din 2011, în ultimii zece ani, numărul locuinţelor a crescut cu aproape 350.000 de unităţi, în timp ce la numărătoarea populaţiei au fost înregistrate cu 1,6 milioane mai puţine persoane. Cu toate acestea, condiţiile de trai în locuinţele României nu au consemnat îmbunătăţiri substanţiale.

Scăderea populaţiei a îmbunătăţit indicatorul privind numărul locuinţelor la mia de locuitori. Acum sutem suficient de aproape de media europeană, spune consultantul imobiliar Ioan Bejan.

Numărul proprietarilor a crescut

„Din 2002 şi până în prezent am ajuns de la o medie de 330 de locuinţe la mia de locuitori la 450 de locuinţe la 1.000 de locuitori. E un avans important dacă ţinem seama că media europeană este la 445 de locuinţe la 1.000 de locuitori. De asemenea, trebuie menţionat că acest indicator ne plasează peste media unor ţări precum Slovacia şi Polonia", a declarat Ioan Bejan.

În privinţa numărului de proprietari, paradoxal, deşi populaţia a scăzut, numărul proprietarilor a crescut. Specialiştii în imobiliare susţin că numărul proprietarilor, dacă ne raportăm la populaţie, este undeva la 97-98%, cel mai mare procent din Europa.

Creşterea numărului de proprietari este explicată prin faptul că şi după 2002, statul a continuat să vândă convenabil locuinţe din fondul locativ de stat pentru a scăpa de povara administrării acestora.

„Procentual, sunt mai mulţi proprietari decât la ultimul recensământ al locuinţelor din 2002. Însă problema care există de decenii privind suprafaţa utilă locuită este forte mică. Deşi faţă de 2002, suprafaţa utilă a crescut, la acest indicator am rămas la coada Europei. Până şi Bulgaria ne depăşeşte cu suficient avantaj şi care nu e uşor de trecut", a precizat Ioan Bejan.

Suntem sub standardul de locuire

Astfel, în 2002, suprafaţa locuibilă care revenea unei persoane era de 14,3 metri pătraţi, După zece ani suprafaţa a ajuns la circa 21 metri pătraţi (faţă de media Bulgariei de 28 de metri pătraţi). În Uniunea Europeană standardul de suprafaţă locuibilă pentru o persoană este de 36 metri pătraţi.

Numărul proprietarilor din România este mare deoarece românii locuiesc înghesuiţi în locuinţe. Două-trei generaţii ale aceleaşi familii locuiesc în acelaşi apartament, şi de multe ori proprietatea este în indiviziune.

La întrebarea câţi proprietari locuiesc într-un apartament de bloc, răspunsul este simplu (dacă ţinem seama că suprafaţa medie a unei locuinţe este de 47 metri pătraţi, iar suprafaţa utilă care revine unui persoane este de aproape 21 de metri pătraţi, în condiţiile a 98% proprietari): între doi şi un sfert şi trei.

 

Sursa

24 February 2012