Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Anul revenirii, în imobiliare: 2015 a adus prețuri stabile și mai multe tranzacții

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 717

Expresia de „blocaj imobiliar” a fost complet scoasă din discuție, în 2015. Prețul locuințelor a rămas pe loc, ceea ce i-a adus în piață pe clienții răbdători, care urmăreau cel mai bun moment pentru achiziție. Deși veștile sunt bune, iar estimările pentru viitorul apropiat sunt optimiste, specialiștii îndeamnă la precauție, pentru a nu ajunge să repetăm greșelile trecutului.

Anul revenirii, în imobiliare: 2015 a adus prețuri stabile și mai multe tranzacțiiAnul 2015 a fost cel mai bun an, pentru segmentul rezidențial local: a crescut numărul tranzacțiilor cu locuințe, prețurile s-au stabilizat, astfel că dezvoltatorii imobiliari au reintrat în joc. Veștile bune nu sunt valabile doar pentru București și împrejurimile sale (zonă în care acest an a adus cel mai mare număr de noi locuințe livrate din ultimele două decenii), ci și pentru celelalte mari orașe ale țării.   

„Cu siguranță, 2015 a fost anul revenirii pieței imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pieței în principalele orașe din țară, ci și la o creștere a încrederii investitorilor care au relansat proiecte în toți polii principali precum București, Cluj-Napoca, Arad sau Brașov. În plus, observăm că piața are perspective de dezvoltare pentru următorii ani”, declară Răzvan Cuc, Președintele RE/MAX România.

Prețul mediu al locuințelor din principalele orașe din țară sunt stabile, potrivit RE/MAX:

  • În București și Cluj-Napoca, două orașe asemănătoare ca și efervescență, acesta este între 1.000 – 1.100 euro/mp
  • În Brașov, ajunge la circa 850 euro/mp, în timp ce în Arad, este de 800 euro/mp. Totodată, în Sibiu se situează în jurul a 700 euro/mp

Capitala și împrejurimile sale se bucură de cea mai intensă activitate, pe segmentul locuințelor noi. Potrivit analizelor Coldwell Banker Affiliates of Romania, anul 2015 s-a dovedit a fi cel mai bun an din istoria pieței rezidențiale locale după Revoluție: peste 11.000 de unități au fost finisate, urcând simțitor numărul proiectelor dedicate clasei de mijloc. După ani de zile în care sectorul imobiliar a fost aproape înghețat, dezvoltatorii au învățat să își adapteze produsele cererii, astfel că cea mai mare parte a ofertei este reprezentată de locuințele accesibile maselor, peste 80% dintre acestea fiind cumpărate cu ajutorul programului Prima Casă. 

„Segmentul rezidențial arată bine, însă trebuie să evităm greșelile făcute în trecut, să fim mult mai precauți ca altă dată. Una dintre marile probleme ale anilor trecuți a fost mentalitatea dezvoltatorilor că se poate vinde orice, în orice condiții. Cred că am învățat cu toții că este important să rămânem conectați la realitate și să ne adaptăm cerințelor actuale. Proiectele trebuie ridicate în funcție de cerere, iar clienții nu trebuie păcăliți sau derutați”, punctează Gabriel Voicu, director al diviziei New Homes, din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Anul 2016, privit cu optimism de specialiști

Actualele condiții de piață îi fac pe jucătorii imobiliari să privească viitorul apropiat cu optimism. Sunt așteptate noi lansări de proiecte rezidențiale în toate marile orașe ale țării, estimându-se că prețul locuințelor nu va înregistra creșteri mai mari de cinci procente.

„În ceea ce privește segmentul rezidențial, suntem de părere că piața va reacționa diferit în funcție de orașul la care facem referire, așa cum s-a întâmplat și în 2015. Însă, credem că 2016 va aduce creșteri ale prețurilor medii naționale cu cel puțin 5% – atât la locuințele vechi, cât și la cele noi. De asemenea, și pe segmentele comerciale, office și chiar și logistice vom asista la o creștere a interesului și a tranzacțiilor”, mai spune reprezentantul RE/MAX România.

Totodată, consultanții imobiliari remarcă întoarcerea în piață a clienților care achiziționează locuințe cu scop investițional. Chiar dacă numărul acestora nu este nici pe departe la fel de ridicat ca în anii de boom imobiliar, este un semn pozitiv demn de luat în calcul. Potrivit Coldwell Bankers, numărul micilor investitori este de circa 5% din totalul cumpărătorilor, spre deosebire de perioada 2007-2008, când peste 80% dintre cumpărătorii de unități noi erau investitori, care plănuiau să vândă într-un interval scurt de timp.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video