Finanţările bancare pentru dezvoltarea sau achiziţia unor proiecte imobiliare au fost o "specie" ce părea pe cale de dispariţie în ultimii doi ani, dar începutul de an a readus băncile la aceeaşi masă cu investitorii imobiliari, astfel că au fost semnate trei tranzacţii de acest gen care pot reprezenta un nou semnal de dezgheţ pentru domeniul imobiliar.

16837-main-jos-12.jpgBelgienii au obţinut 45 mil. euro de la UniCredit pentru proiectul de la Electroputere Craiova, Bank of Cyprus a creditat cu 22 mil. euro proiectul de centru comercial Colosseum din Bucureşti, în timp ce Marfin Bank finanţează cu aproape 7 mil. euro achiziţia magazinului Praktiker din Craiova.

Cea mai recentă finanţare, cea oferită pentru achiziţia de către Bluehouse a spaţiului Praktiker din Craiova, este de fapt o extensie cu aproape două milioane de euro a unui credit de 4,8 milioane de euro obţinut de Omilos Investments anul trecut.

"Pentru afacerile mici se pot obţine finanţări mai uşor şi în termeni mai buni. Dacă vorbim de tranzacţii mai mari de 40 de milioane de euro negocierile sunt mai dificile şi este necesară implicarea băncilor mamă, fie ele din Austria sau Grecia", explică Blake Horsley, consultantul Colliers care a fost implicat atât în vânzarea proiectului de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti, cât şi a magazinului Praktiker din Craiova.

De altfel, cea mai mare finanţare acordată în ultima perioadă, cea pentru Electroputere Craiova, a fost acordată de către UniCredit Austria, în timp ce proiectul Colosseum şi achiziţia Praktiker au fost finanţate de sucursalele din România ale Bank of Cyprus şi Marfin Bank.

Ca urmare a numărului mic de finanţări bancare acordate în 2009-2010, dezvoltatorii au avut doi ani slabi, în care au stat cu terenurile şi au regândit proiecte, fără a construi nimic. Băncile erau preocupate în primul rând de restructurarea vechilor credite imobiliare, o bună parte intrate în default, fapt ce a adus o serie de bănci locale pe pierdere.

Deşi nu toate proiectele cu probleme au fost până în prezent restructurate, apetitul pentru invesiţii noi este mult mai ridicat, atât din partea imobiliarilor, cât şi a băncilor.

"În urma analizelor CBRE şi a discuţiilor constante avute cu factorii decizionali s-a demonstrat apetitul puternic pentru investiţii imo­biliare în zona centrală şi est-europeană, incluzând România. Astfel, 24% din cei 350 de intervievaţi văd această zonă ca fiind cea mai interesantă din Europa", spun reprezentanţii firmei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis. Principala ţintă pentru achiziţia de proiecte imobiliare în acest an este Germania, Europa Centrală şi de Est fiind pe locul doi, potrivit sondajului CB Richard Ellis.

"Încă de la jumătatea anului 2010 am remarcat o atitudine mai deschisă a băncilor în ceea ce priveşte finanţarea pentru dezvoltarea de proiecte noi. Segmentele pe care acest fenomen s-a remarcat cu precădere au fost retail şi office, unde 2010 a şi adus o activitate de închiriere mai efervescentă şi o disponibilitate demonstrată a chiriaşilor pentru noi tranzacţii şi extindere", arată şi Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investiţii din cadrul firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Piaţa rezidenţială rămâne deocamdată cea mai afectată de pe plan local, în condiţiile în care tranzacţii relevante se fac aproape exclusiv prin programul "Prima casă", dar consultanţii apreciază că şi pe acest segment au început să se dezmorţească finanţările, astfel că în acest an ar putea începe construirea la noi proiecte.

"Un semnal pozitiv pentru piaţă îl constituie şi disponibilitatea băncilor pentru a finanţa proiecte rezidenţiale. Anul acesta, mai mulţi dezvoltatori spanioli au obţinut fonduri pentru construirea unor ansambluri de apartamente în Bucureşti", a mai spus reprezentantul DTZ.


Sursa

10 March 2011