0-550-15_1.jpgCererea pe segmentul blocurilor tip vila a inregistrat o crestere de 50% in perioada 2003-2007, iar tendinta este ascendenta“, spune Andreea Andrei, PR&Marketing Coordinator la compania Esop Consulting.

Totodata, in acelasi interval, a existat o crestere a preturilor de aproximativ 50%, pornind de la o medie de 1.200 de dolari/mp pina la o medie de 1.800 de euro/mp.

In mare voga pentru burghezia din perioada interbelica, blocurile tip vila revin in topul preferintelor sub forma cladirilor noi, cu finisaje si dotari moderne. Acest tip de locuinte, destinat segmentului de lux si mediu plus, reprezinta 80% din totalul apartamentelor noi pentru acest target. In acelasi timp, apartamentele in vile, in special condominiumurile, construite de regula in cartiere unde exista inca terenuri disponibile, reprezinta doar 20% din locuintele destinate clasei medii. „Acestea sint destinate familiilor tinere active, care aspira la un mediu de viata linistit intr-un imobil care ofera intimitate“, afirma specialistii Esop.

In general, blocurile tip vila se dezvolta in zone de case, cu un regim de inaltime redus. Cladirile au in medie 4-5 etaje si ofera doua apartamente pe nivel, cu 2-4 camere, iar ultimul etaj este destinat unuia sau mai multor penthouse-uri. „Ultimul etaj este in majoritatea cazurilor retras, facilitind comunicarea cu exteriorul si posibilitatea de a amenaja o terasa care sa suplineasca lipsa unei gradini“, mai spune reprezentantul Esop Consulting.

Finisajele acestor cladiri sint la un standard peste medie sau de lux (granit pentru spatiile comune, lift, parchet, termopan), iar la subsol sint prevazute locuri de parcare si spatii tehnice. Unul dintre avantajele oferite este termenul relativ scurt de finalizare a vilelor, de circa un an.

Un alt factor-cheie in luarea deciziei de cumparare este accesul la mijloacele de transport public. Daca inainte astfel de locuinte se construiau cu precadere in nordul si centrul Capitalei, in ultima vreme au devenit interesante zonele centrale si semicentrale, precum Cotroceni, Cismigiu, 13 Septembrie, Drumul Sarii, Calarasi, Mall Vitan sau Timpuri Noi. Potrivit Andreei Andrei, de la Esop, apartamentele sint de doua camere (45-65 mp), de 3 camere (60-85 mp) si de 4 camere (80-110 mp), cererea mare fiind pentru suprafete utile mici si medii.

Specialistii imobiliari afirma ca blocurile tip vila se adreseaza categoriei upper-middle, cu venituri lunare de peste 2.500 de euro. Pretul unui apartament nou intr-un bloc tip vila depinde de zona, de gradul de finisare si de stadiul constructiei. „In Bucuresti, pretul porneste de la 1.500 de euro+TVA/mp construit (pentru locatii bine pozitionate, insa neexploatate prea mult, ca zona Sisesti) si ajunge la 2.000-2.500 de euro+TVA in locatii traditionale de lux (Soseaua Nordului, Dorobanti). In cazul unor locatii singulare, precum Herastrau sau Primaverii, pretul poate depasi chiar 3.000 de euro/mp+TVA“, spune Alexandra Trica, consultant de vinzari in cadrul Colliers International. Preturi mai mici sint in zona centrala a Capitalei, cu 1.500 - 2.200 de euro/mp (Cismigiu, Cotroceni, Unirii – Calarasi, Mosilor, Dacia, 13 Septembrie) si in zona semicentrala (Timpuri Noi, Mall - Vitan, Mihai Bravu), unde preturile sint de 1.200-1.700 de euro/mp.

  • Target activ, dornic de relaxare

Locuintele joase, care au marcat secolul al XX -lea, reincep sa constituie cea mai buna alternativa pentru tinerii si familiile active ce isi doresc sa fie mereu in centrul evenimentelor, dar sa se poata si relaxa in spatiul lor privat. „Pentru aceste cladiri nu este agreata locatia stradala, pe marile bulevarde sau cu vedere la acestea. Majoritatea clientilor sint in cautarea linistii, a unei zone cu spatii verzi, care sa le garanteze odihna si aerul cit mai putin poluat“, conchide Andreea Andrei, de la Esop Consulting.

Sursa

14 June 2007