Liniştea din marile complexuri de la marginea Capitalei lasă loc treptat pentru mici afaceri ale dezvoltatorilor sau ale proprietarilor.

16535-cosmopolis.jpgDependenţa de supermarketuri, farmacii sau restaurante a proprietarilor din ansamblurile de locuinţe devine o sursă de profit pentru întreprinzători. Singura condiţie pentru dezvoltarea acestor afaceri este ca respectivele complexuri să fie locuite.

Fuga de oraş a celor care au ales să cumpere apartamen­te la câţiva kilometri de Bu­cu­reşti s-a lovit în ultimii ani de o mare problemă - absenţa fir­me­lor care să ofere servicii de proxi­mitate. Dacă aglomeraţia urbană poa­te fi apăsătoare, la fel de apă­să­toa­re poate fi, după un timp, o lo­cuin­­ţă „în mijlocul naturii" fără ni­mic în preajmă. Asta mai ales pentru cineva obişnuit cu oraşul. Astfel că, acolo unde dezvoltatorii nu au des­chis suficiente firme pentru a răs­pun­de nevoilor de consum ale celor din ansamblu, iniţiativa a fost luată de alţi întreprinzători. De multe ori, aceştia din urmă sunt chiar proprietari din ansamblu. Vom vorbi în continuare de afacerile dezvoltate în câteva ansambluri de la marginea Capitalei. Acestea au în comun faptul că sunt locuite de suficient de mulţi proprietari încât să se constituie într-o piaţă de desfacere profi­ta­bilă. Mai mult decât atât, facili­tăţile nou-create, precum piscine, saloane de nunţi sau supermarketuri, atrag tot mai des persoane din afara res­pectivelor comunităţi.

Green City

În Green City s-au mutat până acum peste 450 de locatari. În complex s-a deschis un supermarket Mega Image, iar în interior funcţionează un bancomat instalat de CEC Bank. Partea interesantă e că la supermarket vin atât locatarii din Green City, cât şi cei din zona localităţii 1 Decembrie, precum şi cei care tranzitează DN5, Bucureşti-Giurgiu. Din aprilie 2010 a început să funcţioneze şi prima grădiniţă de stat deschisă într-un ansamblu rezidenţial, clădirea fiind construită de dezvoltator. Tot în 2010 s-au deschis în ansamblu o farmacie, un cabinet stomatologic, un cabinet medical cu doctor de familie, un magazin de legume şi fructe.

La acestea se adaugă un Music-box - loc de unde pot fi închiriate DVD-uri sau cumpărate casete şi discuri. Investiţia a fost făcută de dezvoltator, iar operatorii acestor afaceri au amenajat spaţiile. Pentru primăvară, dezvoltatorul promite o sală de fitness de 1.200 mp, cu servicii de aerobic, spining, fitness şi saună. Ansamblul are încă de la început un restaurant cu 200 de locuri în interior şi 150 pe terasă. „Ca orice start-up, afacerile din ansamblurile rezidenţiale au nevoie de 6-12 luni pentru a ajunge pe profit. De aceea dezvoltatorii acordă chirii preferenţiale la început sau chiar unele luni gratis", afirmă Alexandru Petrescu, director de vânzări la Green City.

Cartierul Latin

Ansamblul din Prelungirea Ghencea are circa 2.000 de fa­milii şi este ridicat de doi dez­vol­tatori: Vic­tor Stoiculescu şi Gabriel Lupu­lescu. În ansamblu se ridică în continuare blo­curi. Acesta dispune de­ja de un supermarket de 450 de me­tri pă­traţi, un restaurant cu terasă de vară şi un coafor. Restauran­tul are o capacitate de 160 de locuri.

„Cam 10 mese sunt ocupate în fiecare seară în restaurant, ceea ce-l face profitabil", a de­cla­rat Bogdan Iovan, reprezentant de vânzări din Cartierul Latin. Toate acestea sunt deocamdată ale dezvoltatorului. „Există perspective ca supermarketul să fie vândut către Carrefour sau altă reţea, după ce vom avea peste 5.000 de persoane aici. Din ce observ însă, reţelele se cam feresc să preia afaceri în creştere şi pre­feră să le ia când sunt deja for­mate, chiar dacă e să le preia cu bani mai mulţi", adaugă Iovan.

Nu doar dezvoltatorii au astfel de afaceri în ansamblu. Un investitor privat urmează a deschide o spălătorie de haine pe 100 mp la parterul unui bloc ce va fi gata la finele anului. Un alt investitor urmea­ză a des­chide o farmacie pe o suprafaţă de 140 mp. „Ne-am în­ţeles deja la preţ. Nu este însă vor­ba de o farmacie de lanţ, deşi am încercat", a declarat Io­van. A­ces­ta susţine că la doar câteva luni de la deschidere su­permarketul şi restaurantul se autosusţin din profiturile obţi­nu­te, fără a mai fi nevoie de alţi bani investiţi. Tot în Cartie­rul Latin se va deschide o spălă­to­rie auto până la finele anului. De asemenea, anul viitor s-ar pu­tea des­chide şi un mare centru care să cuprindă spa, fitness, bazin, în ge­nul IDM. Deschiderea acestuia din urmă va fi însă legată de viitoarele vânzări de apartamente.

Militari Residence

Proiectul de lângă Metro Militari are circa 1.000 de familii în cele pes­te 20 de blocuri. Facilităţile ansamblului sunt şi surse de profit pentru dez­voltator, dar şi pentru câţiva proprietari care şi-au deschis afaceri acolo. Ansamblul are un mare centru de evenimente cu trei saloane. Acestea au capacităţi pornind de la 50 la 600 de persoane, fiind dotate şi cu piscină şi terasă. Centrul este destinat organizării de petreceri, nunţi şi botezuri, dar şi organizării de evenimente corporate. Pentru nevoile de ca-zare corelată acestor evenimente, un etaj dintr-un bloc are regim hotelier.

„Centrul e profitabil şi cererea este foarte mare. Ca dovadă, pot să vă spun că pentru anul 2011 aproape toate sâmbetele din afara perioadelor de post, când se pot face nunţi, sunt ocupate deja", a declarat Ionuţ Tudorie, director de marketing al Militari Residence. Asta după ce de Crăciun în salonul mare au petrecut 500 de persoane, iar de Revelion 600. Dezvoltatorul nu exclude apariţia unui hotel în complex, dacă ce­rerea pentru evenimente se menţine ridicată.

O altă investiţie care aduce profit este o piscină de la subsolul unui bloc, care atrage, pe lângă proprietarii din ansamblu, şi mulţi clienţi din oraş. Ansamblul are şi o grădiniţă de 500 de locuri, iar pentru septembrie este promisă o şcoală cu clasele I-IV. „În ansamblu există, pe lângă pizze­rie, cabinet stomatologic şi cofetărie, alte patru magazine ale unor pro­prie­tari care au luat de la noi spaţiile la parterul blocurilor", adaugă Tudorie.

Confort City

În ansamblul construit de fraţii Negoiţă sunt circa 1.000 de familii. Singurii care au dezvoltat afaceri în spaţiile din acest complex sunt proprietarii. Astfel, într-un apartament de la un etaj superior, un proprietar a deschis un magazin de haine. Altul şi-a deschis o firmă de catering. Un alt spaţiu este destinat unui coa­for, iar alte două pentru magazi­ne de tip minimarket.

Cosmopolis

În prezent, în Cosmopolis lo­cuiesc peste 700 de persoane. Ca facilităţi adu­că­toare de profit, ansamblul are un supermarket, o grădiniţă, două piscine exterioare (fiecare de 10 x 25 mp) şi club de ponei. Pentru a avea banii la înde­mână, proprietarii au şi un ATM de la Garanti Bank. Atât supermarketul, cât şi gră­di­niţa sunt închiriate şi operate de către proprietari ai ansamblului. Complexul va avea în curând şi un restaurant, care va fi operat tot de un proprietar. Plata pentru terenul de sport şi piscine este cuprinsă în întreţinere.


Sursa

21 February 2011