Fiecare început de an vine cu un set de rezoluţii, pentru fiecare dintre noi. În unele cazuri este vorba despre probleme personale, în altele, despre probleme financiare. În ultima categorie ar trebui să se încadreze şi câteva decizii legate de locuinţa fiecăruia, mai ales în cazul celor care o plătesc cu credit. O evaluare anuală poate ajuta proprietarii să se asigure că au grijă de proprietate, dar şi de bugetul familiei, la parametri optimi.

32668-istock.jpgRezoluţia imobiliară numărul 1: evaluaţi beneficiile unei poliţe de asigurare

Atunci când vine vorba despre asigurările de locuinţă, este important de reamintit faptul că în România s-a impus obligativitatea unui astfel de document. Proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD, poliţa de asigurare obligatorie, care oferă acoperire împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Limita sumei asigurate este de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei. Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

În plus, există asigurările opţionale, care pot returna sume suficiente pentru refacerea integrală a casei, în caz de nevoie. Proprietarii care au optat deja pentru o asemenea asigurare, trebuie să o actualizeze, dacă au făcut modificări notabile în casă, în ultimul an. De asemenea, aceştia trebuie să verifice limita de acoperire a asigurării. Este important de ştiut că unele poliţe nu acoperă alte structuri ale gospodăriei, de exemplu un garaj detaşat, gardul sau piscina. Chiar şi subsolurile, pivniţele sau cramele subterane ar putea avea nevoie de asigurări separate.

Rezoluţia imobiliară numărul 2: evaluaţi avantajele unei refinanţări

Proprietarii pot compara ratele pe care le plătesc în prezent cu ofertele actuale de pe piaţă. Pentru asta, pot folosi serviciile unui broker bancar, sunt gratuite, de cele mai multe ori, sau un calculator virtual de refinanţare, de asemenea gratuit, disponibil pe internet. Se pot obţine rate mai mici sau o perioadă mai scurtă de creditare, pentru cei care doresc acest lucru.

Rezoluţia imobiliară numărul 3: luaţi în calcul achitarea în avans a creditului

Creditele sunt, de multe ori, un rău necesar. Costurile locuinţei se pot dubla prin contractarea unui împrumut bancar, dar atunci când nu există o alternativă de finanţare, este singura soluţie. Pentru cei care au ajuns în situaţia de a putea plăti creditul în avans, acest lucru trebuie luat în calcul. Astfel se pot şterge ani întregi de achitare a dobânzii. Şi pentru această situaţie există calculatoare online gratuite care analizează beneficiile unui asemenea gest, în funcţie de circumstanţe individuale.

Înainte însă de a decide achitarea în avans a creditului, proprietarii ar trebui să facă o analiză pe termen mediu din care să reiasă evoluţia valorii locuinţei, în următorii ani. Dacă există motive solide să creadă că valoarea acesteia va creşte, atunci poate ar fi mai bine să se folosească banii de închidere a creditului pentru noi investiţii imobiliare.

Rezoluţia imobiliară numărul 4: reparaţi şi menţineţi locuinţa într-o stare bună

Proprietarii neglijează adesea faptul că şi locuinţele au nevoie de lucrări anuale de întreţinere, indiferent dacă totul pare să funcţioneze în parametri. Trebuie verificate ţevile, instalaţiile, sistemele de alarmă şi detectoarele de fum, unde este cazul. În cazul caselor, trebuie evaluată şi starea acoperişului.

CITEŞTE ŞI: Dator vândut băncii, fără niciun credit în derulare: riscul rambursării anticipate

 

30 December 2013