Activitatea companiilor de pe piaţa locală a fost primul semn că economia intră pe un trend descendent, iar acum tot companiile sunt cele care oferă din ce în ce mai multe indicii potrivit cărora piaţa s-ar stabiliza. Treptat, micii şi marii jucători din piaţă încep să îşi aducă afacerile la acelaşi nivel la care erau înainte de criză.

26206-1345800268819.jpgCel mai important semnal că jucătorii economici îşi revin este dorinţa acestora de a se extinde. În primul semestru din 2012, volumul extinderilor companiilor în sediile actuale este mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2010 şi aproape egal cu cel al extinderilor din tot anul 2011, arată studiile. Desigur, este un trend încurajator, dar pentru ca el să fie o dovadă clară a stabilizării economiei, trebuie să păstreze acelaşi ritm de evoluţie.

„Extinderile de sedii, chiar şi în cadrul locaţiilor curente ale companiilor, reprezintă un indicator de însănătoşire a mediului de business, de reluare a anumitor planuri de expansiune şi de revenire la o anumită normalitate, după mai mult de trei ani de îngheţare a oricăror astfel de iniţiative”, declară Alexandru Petrescu, manager al companiei imobiliare ESOP Consulting.

Această etapă a fost îndelung aşteptată, mai ales în condiţiile în care în anii 2008-2010, cele mai multe firme căutau să se restrângă, unele din ele chiar să sub-închirieze spaţiile excedentare. Primele semne de însănătoşire s-au resimţit în a doua parte a anului trecut, când volumul tranzacţiilor de extindere a crescut substanţial. Primul semestru din 2012 a fost cel de-al doilea semestru consecutiv în care extinderile au reprezentat o pondere încurajatoare din piaţa tranzacţiilor de birouri: aproximativ 15% din totalul tranzacţiilor din primul semestru din 2012.

CITEȘTE ȘI Investiţiile în agricultură, cele mai profitabile. Domeniul agricol este principalul motor al economiei.

 

3 September 2012