Toată lumea știe că un credit imobiliar cere eforturi și sacrificii, dar cât de mari sunt acestea, știu doar cei care chiar au semnat pentru un împrumut. Atunci când decid să ia un credit imobiliar, cei mai mulți români se înhamă la două decenii în care nu își vor mai permite să cheltuiască mai nimic în afară de rate și facturi. De data aceasta, nu este însă vorba despre sărăcie. Sau nu doar despre sărăcie. Pentru că același comportament se găsește și în țări către care aspirăm, cum ar fi Germania sau Danemarca.

Gradul mare de îndatorare a românilor este unul dintre marile semale de alarmă, iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici după criza imobiliară. În continuare, 40% din veniturile românilor se duc pe rate, chirii, întreținere și alte facturi. Ai spune că este vorba de nesăbuință. Nesăbuință din partea proprietarilor, care aleg să trăiască la marginea siguranței, pentru că într-un echilibru atât de fragil, pierderea locului de muncă sau chiar micșorarea salaiului poate arunca o familie întreagă în haos financiar. Mai poate fi vorba despre nesăbuință din partea băncilor, care încă oferă cu ușurință credite care să permită un grad mare de îndatorare. Dar adevărul este că nu vorbim decât despre un model economic vast răspândit în întreaga lume, chiar și în țări din a căror ecnonomie avem multe de învățat.

România este la egalitate cu Grecia, Germania sau Danemarca, atunci când vine vorba despre gradul de îndatorare generat de costurile de locuire. De fapt, 11,3% din populația Uniunii Europene trăiește în gospodării în care se cheltuiește peste 40% din venituri pentru cheltuieli aferente locuinței sau îngrijirii acesteia”, arată un raport Eurostat, biroul european pentru statistică. 

Există însă și locuri în care acest comportament nu este întâlnit. Este drept, acestea sunt mai degrabă excepții, dar se pare că ele dețin rețetele pentru o viață fără griji, din punctul de vedere al locuințelor. De exemplu, în Malta doar 1,1% dintre locuitori achită mai mult de 40% din venituri către bănci, chirii, furnizori de utilități sau întreținere. Urmează Cipru, cu 3,9% dintre locuitori aflați în această situație, Irlanda, cu 4,6% și Finlanda, cu 4,9%. 

CITEȘTE ȘI:

Start Prima Casă 2017: se pot depune dosarele, dar fondurile se epuizează rapid

28 March 2017