Vânzarea locuinţelor de protocol este unul dintre cele mai importante programe ale statului, în acest moment. Vânzarea celor peste 700 apartamente, vile şi spaţii comerciale ar trebui să aducă peste 160 milioane euro, bani care ar intra la bugetul de stat. Totuşi, după patru licitaţii transformate în eşec lamentabil, după mai multe tentative de vânzare la care nu a apărut niciun client interesat, reiese fie că niciuna dintre proprietăţi nu este fezabilă, fie că românii boicotează tacit statul.

25240-thumb.jpgÎn momentul în care RA-APPS a decis să scoată la vânzare cele 733 imobile de protocol, specialiştii imobiliari au fost sceptici. În primul rând, momentul nu era nici pe departe unul potrivit pentru a vinde proprietăţi. Criza imobiliară încă se desfăşura în mod evident, iar preţurile solicitate nu erau  de natură să convingă cumpărătorii. Exista însă un singur argument, o singură posibilitate prin care aceste proprietăţi să fie vândute.

„Oferta fiind foarte, foarte mare pe piaţă, aceste proprietăţi ale RA-APPS-ului vor avea nişte puncte de atractivitate legate de localizare, legate de valoarea istorică sau arhitectonică a imobilelor respective şi probabil că pe această piaţă se vor remarca şi vor exista investitori dispuşi să liciteze”, spunea la momentul respectiv analistul Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

Licitaţiile RA-APPS ar trebui să fie mai transparente, pentru a atrage clienţi

Dar dincolo de acest avantaj, care ar fi putut vinde proprietăţile statului, mai există o mare reţinere din partea clienţilor. Indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau investitori, cu toţii preferă să evite birocraţia. Iar într-o tranzacţie cu statul, acest factor există din plin.

„Este nevoie de foarte multă transparenţă în organizarea acestor licitaţii. De altminteri, de-a lungul anilor, RA-APPS s-a dovedit o instituţie extrem de închistată, extrem de netransparentă şi văd că şi acum dă dovadă de netransparenţă, în condiţiile în care nu a publicat încă lista celor peste 730 imobile scoase la vânzare”, subliniază Radu Zilişteanu.

Poate tocmai de aceea, două dintre licitaţiile organizate pentru vânzarea bunurilor Regiei au fost anulate, din cauză că nimeni nu a cumpărat dosarele de prezentare. Totodată, mai multe licitaţii s-au ţinut pentru un singur potenţial cumpărător şi încă o bună parte dintre ele s-au încheiat fără vânzarea vreunei proprietăţi.

Licitaţiile RA-APPS au adus doar câteva sute de mii de euro din valoarea totală de 160 milioane euro

Multe dintre proprietăţile pe care Regia le-a scos la licitaţie anul acesta sunt rămase nevândute, din anii trecuţi. Dar pentru că scopul final este strângerea a 160 milioane euro, statul nu se lasă descurajat de faptul că a strâns doar câteva sute de mii, într-o jumătate de an de licitaţii.

De la începutul anului până acum, prin aceste licitaţii s-au vândut doar un teren şi câteva apartamente, care cu greu depăşesc numărul degetelor de la o mână. Cât despre proprietăţile importante, hoteluri sau clădiri istorice, nici vorbă de tranzacţii. Aproape toate comunicările Regiei de după licitaţii sună la fel:

„Imobilele menţionate nu au fost vândute, deoarece nu s-a cumpărat nici un dosar de prezentare şi nu s-a înscris nicio persoană la licitaţie. Conform O.U.G. nr. 101/2011, art. 8 alin(3) „în cazul în care licitaţia a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit preţul de pornire al licitaţiei, urmează a se organiza a doua licitaţie”. Preţul de pornire la licitaţie va rămâne neschimbat”, spun oficialii RA-APPS la sfârşitul licitaţiilor.

Următoarele licitaţii sunt la finele acestei săptămâni

Luna iunie este una plină de astfel de evenimente. La sfârşitul acestei săptămâni, de exemplu, se vând mai multe proprietăţi, de la spaţii comerciale la apartamente. Printre ofertele acestei licitaţii

  • Se regăseşte o cameră de serviciu în sectorul 1, cu o suprafaţă de 6,37 mp şi un balcon de 3,60 mp. Preţul de pornire, fără TVA, este de 3.300 euro
  • Un apartament cu trei camere de 67 mp şi teren cotă indiviză de 10 mp în sectorul 2, preţ de pornire: 69.000 euro, fără TVA
  • Apartament cu patru camere, cu garaj, teren cotă indiviză 18,20 mp, sector 1. Preţ pornire licitaţie: 98.200 euro, fără TVA

CITEŞTE ŞI: Noua proprietate a cuplului Udrea-Cocoş: o clădire istorică, în centrul Bucureştiului

 

12 June 2012