În tot anul trecut, România a reuşit să cumuleze doar 5% din totalul investiţiilor înregistrate în regiune. Ţări mai mici, precum Ungaria sau Cehia, au generat volume mult mai mari. România rămâne deci o ţară care are foarte multe avantaje, dar şi neajunsuri pe măsură. Astfel, oricine are bani de investit, preferă să îi plaseze în alte părţi.

23026-investitii_imobiliare.jpgLa nivelul Europei Centrale, piaţa imobiliară a simţit, anul trecut, o creştere semnificativă faţă de 2010, din punct de vedere investiţional. Valoarea investiţiilor în proprietăţile imobiliare a ajuns la 6,1 miliarde euro, dublu faţă de nivelul din 2010, potrivit unui raport Cushman&Wakefield. O tendinţă pozitivă, de care şi România ar fi putut să beneficieze. şi totuşi, noi abia dacă am reuşit să adunăm 320 milioane euro din investiţii. Privind partea plină a paharului, este de menţionat faptul că, la nivel local, s-a resimţit o creştere. Astfel, faţă de 2010, achiziţiile de active imobiliare de pe piaţa locală au crescut cu 32%, de la 241 milioane euro.

Polonia este starul regiunii. Cehia, deşi este o ţară mai mică, la fel ca şi Polonia, a fost mai puţin afectată de criza economică decât noi. Au avut măsuri mai ferme decât România, în faţa efectelor crizei. Au economii stabile, iar 2011 a fost un an bun pentru aceste pieţe. Noi am avut un 2010 foarte slab şi un ultim an, să-i spunem, mai stabil. Contează foarte mult şi mesajul transmis de autorităţi.”, arată Ilinca Păun, managing director Colliers International.

România, pe locul 4 din 5

Volume mai reduse decât cele din România au fost înregistrate doar în Slovacia, unde s-au făcut tranzacţii de 263 milioane euro. şi acolo s-a simţit însă o creştere de an la an, pe plan local. Ba chiar una spectaculoasă: plus 53 milioane euro.

  • Polonia, liderul regiunii, a atras aproximativ 45% din totalul investiţiilor din 2011, cu un total de 2,58 miliarde euro
  • Cehia a marcat cea mai mare creştere a volumului de active imobiliare tranzacţionat în 2011: de la 479 milioane de euro la 2,2 miliarde euro
  • Ungaria a înregistrat o creştere a valorii achiziţiilor de la 240 milioane euro la 728 milioane euro

În general, investitorii au jucat precaut şi au ales aceleaşi tipare de tranzacţionare. Cei mai mulţi bani au intrat în sectorul de retail, care ţine 40% din totalul tranzacţiilor. Urmează tranzacţiile cu birouri, care au cumulat 37% din total, în timp ce investiţiile în sectorul industrial din Europa Centrală au crescut de la 8% la 15% în 2011. Toate aceste cifre ar putea, totuşi, să se modifice radical anul acesta, când analiştii Cushman&Wakefield estimează o scădere a volumului investiţiilor la 5 miliarde euro.

Vedem o creştere a disparităţilor în regiune în termeni de fundamente ale pieţei imobiliare şi, cel mai important, o adâncire a diferenţelor la nivelul încrederii investitorilor. Având în vedere condiţiile mai dificile de pe piaţa financiară, nu ne aşteptăm ca în 2012 volumele să atingă nivelurile din 2011. Estimarea noastră este de circa 5 miliarde de euro”, a declarat Charles Taylor, partner Cushman&Wakefield.

CITEŞTE ŞI: Cum sabotează băncile piaţa executărilor silite? Specialiştii explică dedesubturile acestor tranzacţii


17 January 2012