Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

România - de râsul lumii, din cauza infrastructurii. Drumurile noastre sunt mai proaste decât cele din lumea a treia

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 749

Despre drumurile proaste din România știe toată lumea. Literalmente toată lumea, pentru că infrastructura românească este la finalul topurilor internaționale pe această temă. Iar cel mai rău lucru legat de acest aspect este faptul că infrastructura este un factor care determină în mod direct investițiile străine, prin urmare bunăstarea economică a unei țări.

gropi asfaltAtunci când vine vorba despre drumurile din România, țara noastră se află în urma unoar state pe care le considerăm inferioare. De exemplu din Gambia, Tadjikistan, El Salvador, Ghana, Zambia, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Cambodgia, Sierra Leone, Mongolia, Bangladesh, Bosnia-Herțegovina, Liberia, Burundi, Nepal, Zimbabwe sau Venezuela. Mai precis, țara noastră este pe locul 120 în lume, din punct de vedere al calității infrastructurii rutiere, potrivit raportului anual privind competitivitatea economică publicat, miercuri, de Forumul Economic Mondial. Primit într-o lumină optimistă, raportul ar arăta îmbunătățiri, dat fiind faptul că România a urcat opt locuri în ultimul an, de pe locul 128, pe locul 120. Totuși, când ești atât de urmă, un asemenea avans nu înseamnă mai nimic.

România a căzut șase poziții în topul global al competitivității economice

În condițiile în care calitatea infrastructurii se numără printre principalii piloni ai competitivității economice, scorul prost al României la infrastructura rutieră trage puternic în jos poziția țării la general, de departe cea mai proastă din Uniunea Europeană. Lucrurile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât România a alocat cei mai mulți bani din regiune, ca procent din veniturile bugetare, pentru investițiile publice, dar are cele mai proaste drumuri, potrivit unei analize din 2016 a Consiliului Fiscal. Totodată, România are cea mai proastă rată de absorbție a fondurilor structurale UE pentru infrastructură. Toate acestea cumulate au făcut ca țara noastră să cadă șase poziții în topul global al competitivității economice compilat de Forumul Economic Mondial, până pe locul 68. Și în acest caz, am fost devansați în top de țări precum Georgia, Columbia, Botswana sau Rwanda. În studiul anterior, respectiv cel din anul 2015, România se găsea pe locul 53, cea mai bună poziție ocupată după 2012.

Competitivitatea economiei românești este cotată foarte prost din UE, cu mult sub cea a Bulgariei. Mai rău stau doar Croația și Grecia. Țara vecină la sud, cu care împărțim ultimul loc în UE la indicatori precum nivelul de trai, este pe locul 49 în topul competitivității.

Alte probleme identificate pentru România sunt nivelul înalt al taxelor, birocrația guvernamentală, accesul la finanțare, forța de muncă insuficient calificată, corupția, infrastructura, etica coborâtă a forței de muncă și instabilitatea politică.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video