Perioada de criză se transformă în oportunitatea perfectă de cumpărare, în imobiliare. Preţurile apartamentelor au atins niveluri de neimaginat în urmă cu doar câţiva ani. Oferta însă este foarte mică şi în continuă scădere. Atât locuinţele construite de stat cât şi cele ridicate de investitorii privaţi sunt blocate la nivel de proiect, din lipsă de fonduri. Toată lumea pare să ignore nevoia locativă a românilor, începând cu guvernanţii şi sfârşind cu constructorii, care se repoziţionează şi preferă să intre în proiecte de infrastructură, cele mai profitabile investiţii ale momentului.

24780-criza_locuinte.jpgÎn 2011 au fost finalizate aproximativ 44.500 de locuinţe, cu 10% mai puţin decât în anul anterior. Similar, în 2010 au fost construite cu 20% mai puţine locuinţe faţă de 2009. Construcţiile private nu mai sunt un motor, construcţiile ridicate din fonduri publice nu mai sunt o garanţie. După schimbarea ministrului Elenei Udrea, MDRT încearcă să găsească o nouă schemă de construcţie pentru blocurile ANL. Între timp, nu se mai construieşte niciun bloc nou.

Nu se vor construi locuinţe ANL noi în acest an, dar se vor finaliza 1.800 începute anii trecuţi. Sunt cereri de cumpărare a locuinţelor, dar puţine, pentru că, din păcate, diferenţa între chiria pe care o plătesc chiriaşii respectivi şi suma pe care trebuie să o plătească pentru a le cumpăra este mare”, a declarat Cristian Petrescu, ministrul Dez­voltării Regionale şi Turis­mu­lui.

Numărul locuinţelor construite din fonduri private a scăzut cu aproape 1.900 unităţi anul trecut. Dintre acestea, aproape 1.500 se află în regiunea Bucureşti-Ilfov, adică exact perimetrul în care se construieşte la cele mai mici preţuri. Iar demersul de a construi locuinţe ieftine este din ce în ce mai dificil, spun constructorii, în condiţiile în care guvernanţii nu decid să implementeze strategii de stimulare a segmentului rezidenţial.

TVA de 5% pentru toate locuinţele – soluţia perfectă pentru stimularea domeniului rezidenţial

Cea mai potrivită metodă, spun ei, ar fi aplicarea TVA de 5% pentru toate locuinţele, nu parţial, cum se întâmplă acum. Iar faptul că traversăm un an electoral le dă speranţe că acest lucru chiar s-ar putea întâmpla. Momentan însă, mulţi dezvoltatori au ales să îşi focuseze afacerile în alte domenii, cum ar fi cel de infrastructură. Acolo sunt banii, pentru moment. şi exact acest segment a tras întreaga piaţă a construcţiilor în sus.

După o perioadă în care piaţa construcţiilor a stagnat, aceas­ta a avut o creştere de 7% în ultimul an. Ar putea să crească în continuare, se va menţine trendul ascendent. Sectorul privat are un rol important, iar de anul trecut a început să reinvestească”, a continuat ministrul Dezvol­tării Regionale şi Turis­mu­lui, Cristian Petrescu.

În aceeaşi direcţie merg şi aşteptările reprezentanţilor pieţei.

Speranţele noastre se îndreaptă către anul acesta, când piaţa ar putea avea o creştere mai mare, fiind susţinută în special de lucrări de infrastructură. Aşteptăm şi investiţiile pe zona privată, unde s-au anunţat multe proiecte, dar nu ştim dacă acestea vor începe în 2012”, a completat Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii.

Contextul local poate suna încurajator, dar la nivel european, aşteptările sunt diferite. Perspectiva din sectorul construcţiilor a fost modificată negativ, la nivelul celor 19 ţări membre Euroconstruct. Scăderile aşteptate sunt de 1,9% pentru 2012 şi la 1,7% pentru 2013. Totuşi, din 2014 este aşteptată revenirea pe un trend ascendent a pieţelor de construcţii din toate ţările.

CITEȘTE ȘI România, între bine şi rău. Construcţiile sunt incerte, sistemul bancar are pierderi, iar investiţiile sunt instabile.

 

16 May 2012