Recesiunea din Zona euro va trage în jos şi România, este inevitabil. Aceasta este opinia oficialilor FMI, care au revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României. Singura noastră şansă pentru a ne menţine la un nivel optim de evoluţie este să ne concentrăm pe investiţii, nu pe exporturi. Aceste tendinţe întăresc previziunile Comisiei Europene, care a anunţat înrăutăţirea perspectivele economice ale României încă de la finele anului trecut.

23316-fmi.jpgAutorităţile locale au fost optimiste atunci când au stabilit, pentru acest an, planuri de creştere economică a României, cu cifre cuprinse între 1,8% şi 2,3%. Varianta realistă, în viziunea celor de la Fondul Monetar Internaţional, este o creştere economică cuprinsă între 1,5% şi 2%. Comisia Europeană are o prognoză similară, anticipând un avans economic de maximum 2,1%.

Problema nu este a României, cât a ţărilor cu care avem legături comerciale

Problema nu este neapărat a României, cât a ţărilor cu care aceasta are legături economice. Astfel, FMI a menţionat că a redus perspectivele de creştere în principal din cauza evoluţiei nefavorabile a principalilor parteneri comerciali. Autorităţile locale rămân însă ferme pe poziţie. Guvernanţii sunt de părere că, atunci când au făcut prognoza de creştere, au luat în calcul acest aspect. Iar în teoria lor, prognoza pentru acest an s-a bazat, în mare măsură, pe investiţii şi mai puţin pe un nou avânt al exporturilor. De altfel, Guvernul anticipează că, în primul trimestru al acestui an, va fi înregistrată o creştere economică mai mare decât în trimestrul al patrulea din 2011. Acesta va fi rezultatul faptului că Finanţele au plătit sume considerabile din arierate în ultima parte a anului trecut, cât şi al  faptului că se resimte o creştere pe comenzile de export. De cealaltă parte, Comisia Europeană vede o revenire a consumului privat, în a doua parte a anului acesta.

BERD şi Banca Mondială sunt, de asemenea, rezervate asupra evoluţiei României

O altă instutuţie care a revizuit prognoza de creştere economică a României este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Aceasta a redus aşteptările pentru evoluţie economică, de la 1,1% la 0,8%. Motivul este acelaşi: încetinirea activităţii economice din Zona euro, care afectază semnificativ exporturile.

De asemenea, Banca Mondialã estimează, într-un raport prezentat în ianuarie, o creştere de 1,5% a PIB pentru România în acest an, după ce, într-un raport din iunie 2011, anticipa o expansiune de 3,7%. Pesimismul instituţiei este determinat de vulnerabilităţile economiei româneşti la criza datoriilor de stat din Zona euro.

CITEŞTE ŞI Banca Mondială se pregăteşte pentru un nou val de criză economică


6 February 2012