După ce abia s-au obişnuit cu contoarele, românii trebuie să se adapteze la contoarele inteligente. Directivele Uniunii Europene impun ca 80% dintre români să aibă în casă această tehnologie, în următorii şapte ani. Schimbarea este mare, dat fiind faptul că noile contoare vor transmite în fiecare zi sau chiar în fiecare oră consumul exact al fiecărei gospodării. Contoarele inteligente pot fi folosite pentru electricitate, gaze şi căldură.

27209-meters-01.jpgImplementarea contoarelor inteligente este în perspectivă încă din anul 2009, când Uniunea Europeană a întocmit un pachet legislativ care prevedea că, până în 2020, 80% dintre consumatorii de electricitate din fiecare stat membru ar trebui să aibă un astfel de contor instalat, dacă studiile de fezabilitate demonstrează nevoia unei asemenea schimbări. Termenul limită pentru analiza pieţei era septembrie 2012, iar acum, cu o lună mai târziu, s-a finalizat şi raportul pentru România.

„AT Kearney a finalizat studiul de fezabilitate privind implementarea în România a contoarelor inteligente pentru măsurarea consumului de energie, în cadrul unui program derulat de Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”, arată oficialii companiei.

Contoarele inteligente nu sunt recomandate pentru gaze şi căldură

Recomandarea studiului pentru România a fost implementarea contoarelor inteligente pentru consumatorii de electricitate, iar pentru cei de gaze, instalarea va fi opţională şi va rămâne la latitudinea companiilor de utilităţi dispuşi să facă acest lucru. Pentru căldură, instalarea de contoare inteligente nu este recomandată. Aşadar, schimbarea poate să înceapă. Modificările nu vor fi deloc mici. În primul rând, nu va mai exista nicio vizită de citire din partea angajaţilor de la companiile de utilităţi. Contoarele inteligente permit citirea de la distanţă a consumului, iar acest lucru se poate face o dată pe oră sau chiar mai des. Cu toate că implementarea nu este una facilă, beneficiile ar trebui să fie pe placul consumatorilor.

„Majoritatea proprietarilor de locuinţe vor să economisească bani şi să-şi însuşească practicile ecologice, iar acest lucru contribuie la atenuarea impactului pe care îl are viaţa într-o lume în care alimentarea cu energie este supusă tot mai multor constrângeri. Consumatorii se vor simţi împuterniciţi întrucât vor avea control asupra modului în care utilizează energia şi asupra propriului consum, precum şi asupra a ceea ce plătesc în fiecare lună”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro oficialii Schneider Electric.

Costul total pentru implementarea unui singur contor inteligent este de 100 euro

Ritmul şi modul în care contoarele inteligente vor fi implementate urmează să fie stabilit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, ţinând cont de recomandarea UE. Costurile vor fi de asemenea suportate de către stat şi sunt similare cu cele din alte ţări membre. Schimbarea întregului sistem este cea mai costisitoare parte, cu costuri mai mari decât achiziţia contoarelor în sine. Astfel, pentru a monta un singur contor inteligent de electricitate, costurile cumulate se ridică la 100 euro. Dar toate eforturile financiare pot fi compromise, dacă nu sunt alese materiale de calitate.

„Furnizorii de utilităţi trebuie să furnizeze cele mai bune opţiuni şi instrumente pentru a face posibil managementul energiei în locuinţă. Contoarele inteligente uşor de utilizat şi sistemele de management al energiei în locuinţe, cu un număr corespunzător de caracteristici specifice înaltei tehnologii vor fi importante pentru atragerea primilor doritori. Proprietarii de locuinţe sunt împuterniciţi să susţină o reţea mai eficientă”, continuă oficialii Schneider Electric.

Contoarele inteligente nu sunt însă o noutate numai pentru România. Marea Britanie s-a confruntat recent cu aceleaşi provocări, dar a avansat destul de mult deja. Până în 2019, Regatul Unit estimează că va utiliza 43 milioane de contoare inteligente pentru 26 milioane de gospodării. De asemenea, sistemul a fost implementat printr-un program paralel şi în SUA. În America de Nord se estimează implementarea a aproximativ 95 milioane de contoare inteligente până în 2015.

CITEȘTE ȘI Cât vei plăti întreţinerea la iarnă? Poţi să afli cu exactitate, trebuie doar să ştii pe cine să întrebi

 

23 October 2012