Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 8716

Abordarea dură pentru care Fondul Monetar Internaţional este recunoscut poate avea efecte dezastruase în România, cu atât mai mult cu cât ţara noastră nu are nevoie de măsuri extreme, conform datelor economice. Declaraţia le aparţine specialiştilor Reuters, care se arată îngrijoraţi despre viitorul României, într-un editorial personal.

România, împinsă la dezastruCondiţiile de o asprime excesivă au dus la reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, un procent mai însemnat decât în orice altă ţară. Premierul Emil Boc a demisionat de curând, iar protestanţii împotriva reformei prind din ce în ce mai mult curaj. FMI: România are nevoie de dobânzi mai mari Întregul context economic mondial împinge România către dobânzi mai mari pentru orice credit. După îndemnul Băncii ... Rigoarea exagerată impusă de FMI poate aduce, pe termen lung, mai mult rău decât bine, avertizează analiştii Reuters.

Deşi reprezentanţii oficiali declară că doresc să mai domolească din reputaţia de temut a FMI, din păcate, România a primit numai tratamentul care se ridică la nivelul reputaţiei „de vampir”. În ciuda faptului că directorul general Christine Lagarde a admis recent că „o consolidare prea rapidă a bugetelor poate afecta întreaga redresare şi poate înrăutăţi perspectivele pieţei muncii”, măsurile cerute României sunt deosebit de exigente.

„Desfiinţarea a peste 100.000 de locuri de muncă, precum şi reducerea salariilor bugetarilor şi majorarea TVA, sunt măsuri ce au afectat direct populaţia cu venituri mici, ceea ce se poate dovedi, pe termen lung, a fi contrar intereselor ţării. Dacă întăreşte forţele politice anti-reformă, FMI poate îndepărta România de la strategiile pe care le încurajează”, consideră specialiştii Reuters.

Severitatea excesivă a FMI poate compromite democraţia fragilă a României

România nu are nevoie de măsuri extreme, subliniază analiştii internaţionali. Deşi deficitul de cont curent a ajuns la 14,5% din PIB în 2007 (adică mai puţin decât Letonia, Bulgaria sau Estonia), situaţia a fost corectată cu o depreciere de 30% a leului, între 2007 şi 2009. Mai mult de atât, cheltuielile publice de 36% din PIB nu sunt excesive.

„În schimb, 2012 va fi mai dificil decât 2011. Europa are multe de făcut pentru depăşirea crizei, dar euro este stabil La aniversarea a zece ani de existenţă a monedei euro, liderii europeni au consolidat ideea că moneda este cât se poate de solidă şi va trece ... politica dură de austeritate fiscală nu reuşeşte să rezolve corupţia specifică şi alte probleme economice structurale, care contribuie la menţinerea pe penultimul loc din UE a PIB-ului pe cap de locuitor. Deşi FMI ar putea să ajute ţara să scape de crâncena moştenire a regimului Ceauşescu, severitatea excesivă riscă să compromită democraţia fragilă a României – protestele de stradă au contribuit la căderea guvernului”, notează analiştii Reuters.

Tratamentul aspru aplicat României ridică semne de întrebare asupra modului de operare a FMI şi atrage îngrijorare la nivel internaţional că ar putea exista un dublu standard. Naţiuni mai înstărite, precum Irlanda şi Portugalia, s-au bucurat de condiţii mai relaxate: Irlanda a redus salariile bugetarilor cu 10% şi a concediat 8.000 de angajaţi, în timp ce Portugalia a micşorat salariile cu numai 5%, iar reducerea personalului a fost voluntară. Pentru a-şi îndeplini cu succes misiunea, FMI ar putea să ia în considerare să ofere şi ţărilor mai sărace un tratament similar, concluzionează Reuters.

CITEȘTE ȘI:  Grecii muşcă mâna care i-a hrănit: vor 54 miliarde euro de la Germania, ţara care le-a dat cei mai mulţi bani pentru a scăpa de faliment Ajunşi în faţa falimentului, grecii încearcă să scoată bani de oriunde se poate. Aşa şi-au adus aminte de faptul că Germania a luat un ... Grecii muşcă mâna care i-a hrănit: vor 54 miliarde euro de la Germania, ţara care le-a dat cei mai mulţi bani pentru a scăpa de faliment


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

macheta_pentagon.jpg
OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video