Un procent covârșitor de trei sferturi dintre tranzacțiile imobiliare din România se semnează fără ajutorul unui consultant specializat, arată analizele celei mai mari companii imobiliare. Suntem mult în urma altor state vestice, spun specialiștii, principalul motiv fiind lipsa de încredere a clienților în agenții imobiliari.

36358-agent_imobiliar.jpg„În acest moment, pe piața din România, procentul tranzacțiilor intermediate de un agent imobiliar este de doar 25%. Prin comparație, în Canada, 95% din trazacții se realizează prin intermedierea oferită de un agent imobiliar, iar în alte țări din Vestul Europei procentul ajunge la 65%”, spune Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România.

Potrivit companiei imobiliare, procentul este dedus din propria experiență în piață, dar și din discuțiile cu peste 200 proprietari de agenții și agenți imobiliari din întreaga țară, din discuții cu notari cu vechime, cât și din raportul dintre volumul tranzacțiior înregistrate la notari și volumul de tranzacții raportat de agenții.

„Procentul de 25% este imposibil de stabilit cu precizie, iar eu cred că este unul maximal, având în vedere că o foarte mare parte dintre dezvoltatorii mari au propriile departamente de vânzări și nu lucrează cu agențiile imobiliare. În plus, piața închirierilor este una absolut imposibil de controlat, iar aici, agenții cu siguranță au un procent mult mai mic de 25% - atât în rezidențial, cât și în comercial”, declară pentru IMOPEDIA.ro reprezentantul RE/MAX România.

Diferența uriașă față de alte țări vestice este dată, cu precădere, de lipsa încrederii clienților în agenții imobiliari, susținută din plin de numeroase colaborări defectuoase. Principalul catalizator al acestui cerc vicios este lipsa unui set de norme care să reglementeze industria, precum și lipsa unei educații specifice în acest sens.

„Situația era similară inclusiv în perioada de boom și nu este vorba neapărat de neîncrederea clienților în agenții imobiliari, ci de calitatea serviciului în raport cu prețul – și atunci, clientul tranzacționează pe cont propriu. În prezent, pentru a ajunge la o colaborare, un agent imobiliar trebuie să ofere mult mai mult decât nilte simple detalii despre proprietate, trebuie să ofere mai multă consultanță pe partea de achiziție. În ceea ce privește reglementarea pieței, ARAI a insistat ani de zile să se facă un set de norme, am avut multe tentative în această direcție. Însă se pare că acum, la nivel european, lucrurile devin mai laxe, există o tendință de descentralizare a profesiilor considerate liberale. Sigur, că poate că ar fi bine să existe niște praguri pentru practicarea meseriei, dar nu poți reglementa foarte rigid domeniul, în sensul constrângerii agenților”, conchide Ruxandra Cleciu, președintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI). 

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

12 February 2015