Românii au găsit un credit mai tentant decât Prima Casă. Află care sunt opţiunile

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 13510

În goana după cei câţiva clienţi suficient de curajoşi încât să se înhame la credite ipotecare acum, băncile aplică tactici de guerrillă. Reduc costurile până la cote la care clientul începe să se întrebe dacă este ceva îndoielnic în spatele serviciului oferit. De fapt, este vorba despre lupta pentru supravieţuire în sistem. Iar aceste tactici le-au adus băncilor cu 10% mai mulţi clienţi în ultima perioadă.

sursa: newschannel.ro Programul Prima Casă – salvarea sistemului bancar, construită pe o temelie şubredă Anul 2011 este un an de bilanţ. Nu am scăpat încă de pericolul crizei, deşi s-a vorbit destul de mult despre ieşirea din recesiune. Dar nici nu ... Creditele Prima Casă s-au transformat într-o ancoră pentru creşterea pieţei creditelor. Clientul intră în sucursală pentru a afla cât de ieftin ar fi un credit susținut de stat, dar află de la consultanţii financiari că un credit ipotecar clasic poate fi chiar mai avantajos. Dincolo de avansul mai mare, totul pare să meargă mai uşor.

„Se folosesc mult creditele Prima Casă, dar sunt mulţi care aleg celelalte credite ipotecare, care sunt mai rapide decât cele Prima Casă.", arată Alexandru Turcu, broker imobiliar Coldwell Banker

Aşa se face că încasările băncilor din credite ipotecare au ajuns la 100 milioane euro în luna iulie, potrivit datelor BNR, o creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este drept, creditele Prima Casă ţin 70 milioane euro din total, dar bancherii sunt de părere că revenirea creditelor ipotecare standard este demnă de luat în seamă.

„În afară de programul "Prima casă", la accelerarea creşterii creditului ipotecar a contribuit şi cererea mai mare pentru creditele standard. În cazul nostru, creditul imobiliar în euro, cu avans de 10%, înregistrează o dinamică în continuă creştere", a declarat Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD.

BNR doreşte descurajarea creditelor în valută BNR vrea să încurajeze creditarea în monedă naţională. În acest sens banca centrală pregăteşte o serie de măsuri prudenţiale care ... Băncile care au credite în lei taie puternic dobânzile, pentru a putea vinde

Cu creditele în euro este însă uşor, românii au o preferinţă clară pentru împrumuturile în moneda europeană. La lei, lucrurile sunt ceva mai complicate. În primul rând, pentru că dobânda este mult mai mare. Dobânda anuală efectivă medie la un credit ipotecar în euro ajungea la 6,6% la sfârşitul lunii iunie, în timp ce la lei costul efectiv depăşea 9%, potrivit datelor BNR. Tocmai de aceea, băncile care vor să vândă, îşi asumă riscurile şi taie dobânzile. BCR Banca pentru Locuinţe a renunţat, dintr-o singură mişcare, la 1,2% din dobânda creditelor în lei.

„Produsele BCR Banca pentru Locuinţe au marele avantaj că nu sunt afectate de riscurile valutare şi riscurile de creştere a dobânzii, fiind doar în lei şi cu dobândă fixă. În condiţiile de piaţă actuale, venim în întâmpinarea nevoilor locative ale clienţilor care doresc să investească într-un timp mai scurt în domeniul locativ cu o reducere de dobânda importanta, de la 8,2% la 7% pe an, pentru creditele intermediare în lei, garantate cu ipoteca", a declarat Alexandru Ciobanu, Preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

Aceste mişcări sunt însă la început, iar românii nu au prins încă încredere în creditele în monedă naţională. Astfel, la sfârşitul lunii iulie, creditele în valută depăşeau 6,8 miliarde euro, fiind în creştere cu 12% faţă de iulie 2010, în timp ce ipotecarele în lei au scăzut pentru a 13-a lună consecutiv, ajungând la 1,54 mld. lei (360 milioane euro). Astfel, clienţii care iniţial au preferat credite în lei, au ales acum să şi le refinanţeze. Mai ales în condiţiile în care şi pe acest segment există promoţii. Unicredit, de exemplu, chiar a prelungit campania de refinanţare pe care o desfăşura.

„Clienţii cu împrumuturi la una sau mai multe bănci îşi pot diminua cheltuielile cu ratele lunare, în unele cazuri cu până la 50%, şi pot plăti un cost total al creditului mult mai redus. Din acest motiv, cererea pe care o înregistram pentru creditele de refinanţare se menţine, în continuare, la un nivel ridicat.", a declarat Bogdan Spuza, director de marketing si segmente în cadrul Diviziei de Retail a băncii.

Cât costă un credit ipotecar standard?

Ce alternative oferă băncile la programul "Prima Casă" Prima Casă 4 schimbă regula jocului. De acum înainte riscurile de neplată vor fi împărţite în mod egal între bănci şi Fondul ... Pentru un credit ipotecar de 50.000 euro, luat pe o perioadă de 30 de ani, condiţiile sunt următoarele:

  • RBS pare să vină cu cea mai ieftină ofertă: dobândă de 5%, fixă în primul an, şi prima rată de 268 euro.
  • Urmează OTP Bank, cu o dobândă variabilă de 5,72% şi o rată iniţială de 293,4 euro.
  • Marfin Bank are cea de-a treia ofertă, cu o dobândă de 5,80%, dar fixă timp de trei ani. Rata iniţială este de 293 euro.
  • BRD vine cu o ofertă care are dobânda de 4,29%, doar că este variabilă, iar rata lunară urcă la 327 euro/lună. 
  • CEC Bank propune o dobândă de 5,80%, variabilă, şi o rată iniţială de 313 euro.

CITEŞTE ŞI Ce fel de credite mai poţi obţine dacă ai statutul de client-problemă Biroul de Credite este o instituţie care îi sperie pe clienţii bancari, atunci când se gândesc la contractarea unui împrumut. ... Ce fel de credite mai poţi obţine dacă ai statutul de client-problemă


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video