Românii au început să construiască intens, pe ultima sută de metri înainte de venirea sezonului rece. Cei mai activi pe acest segment sunt constructorii mari, care se ocupă în special de proiecte inginereşti, precum infrastructura. Proiectele mici, de case, blocuri şi clădiri de birouri nu merg la fel de bine.

26756-constructii.jpgÎn perioada de criză, românii au preferat să renunţe la proiectele mari şi să se ocupe în special de renovări. Astfel, cele mai multe proiecte pe care le-au avut echipele de construcţii au fost de modernizare, şi nu atât de mult de dezvoltare a segmentului rezidenţial. Potrivit ultimelor date ale INS, în primele opt luni ale acestui an, volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente a scăzut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Partea care a mers cu adevărat bine a fost însă cea care se referă la proiectele mari.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale cu 15,3%, respectiv cu 7,9%. La construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 17,6%”, arată un studiu al INS.

Per total însă, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele opt luni faţă de aceeaşi perioadă din 2011, cu 4,9%. Strict în luna august însă, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de iulie cu 8,3%. Lucrările de reparaţii capitale au urcat cu 18,5%, cele de construcţii noi cu 8,7%, iar lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 0,9%.

CITEŞTE ŞI: O nouă lege în construcţii intră în vigoare de la 1 ianuarie. Se schimbă sistemul de acordare a autorizaţiilor de construire

8 October 2012