80% dintre români vor să îşi renoveze casa în perioada următoare. Problema este că în lipsa fondurilor necesare, această idee rămâne la stadiul de intenţie pentru mulţi dintre ei. Diferenţa este făcută acum, spre deosebire de anii trecuţi, de faptul că nimeni nu se mai repede la credite. Românii preferă să aştepte până la trei ani şi să adune ban cu ban, decât să se împrumute, arată studiile.

22277-undbo-economisire-bani.jpegRomânii au început să înţeleagă strategia de planificare pe termen lung a investiţiilor importante, arată un studiu IRSOP.

• 72% dintre români resping dorinţele imediate cu costuri mari, cu peste 10% mai mulţi decât anul trecut

• Procentul celor care economisesc a crescut la 36% în 2011, comparativ cu 23% în 2010

În aceste condiţii, deşi cei mai mulţi români au planuri de modernizare sau renovare a locuinţei, ei preferă să amâne aceste intervenţii până la momentul la care şi le vor permite. 60% dintre ei sunt dispuşi să aştepte chiar mai mult de trei ani până când acest lucru se va întâmpla. Totuşi, când este vorba de sume mari, greu de atins, soluţia de mijloc identificată de români este apelarea la serviciile băncilor pentru locuinţe.

„În acest context, aprecierea pentru sistemul banca pentru locuinţe a crescut, fiind apreciate atât perioada de economisire (88% dintre respondenţi în 2011, fără de 58% în 2010) cât şi faptul că trebuie mai întâi economisită 40% din sumă (81% din respondenţi în 2011, faţă de 62% în 2010)", arată raportul IRSOP.

Sistemul cu care lucrează băncile de locuinţe este astfel diferit de cel aplicat în cadrul băncilor comerciale clasice. Pe scurt, clientul vine cu o parte din bani, banca vine cu dobânda, iar statul adaugă anual 25% din suma economisită. La final, clientul poate retrage banii şi să îi folosească pentru renovare sau îmbunătăţirea locuinţei. De asemenea, dacă ei pot contracta un credit ipotecar mult mai ieftin decât în mod normal. Deşi este relativ nou în România, produsul de economisire-creditare a prins bine, mai ales în perioada de criză.

„Creşterea cu peste 50% a numărului de contracte încheiate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este chiar dovada absolută a faptului că sistemul de economisire-creditare devine tot mai atractiv chiar în perioadă de criză economică. Sistemul Banca pentru Locuinţe va deveni o sursă importantă de finanţare a sistemului locativ din România, indiferent dacă vorbim despre lucrări de renovare sau despre achiziţie, întrucât românii înţeleg repede că trebuie să economiseşti înainte să faci o investiţie mare", arată Alexandru Ciobanu, Preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

De asemenea, măsurile de economisire-creditare, sunt văzute ca fiind una dintre metodele care ar trebui să stabilizeze economia, pe termen mediu.

„În momentul de faţă, în plină criză financiară, în România se conştientizează din ce în ce mai mult importanţa economisirii; tot mai mulţi oameni se gândesc la ziua de mâine şi astfel, au început să pună de-o parte pentru "zile negre". În plus, la nivel macroeconomic economisirea este privită ca o măsură anti criza financiară. De acea se apelează la metode de stimulare a economisirii, cum ar fi acordarea unei prime de stat celor care economisesc.", au declarat oficialii Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

În acest moment, pe piaţa din România sunt bănci care oferă astfel de servicii: BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

CITEŞTE ŞI: Cum să îţi renovezi casa cu bani de la stat


29 November 2011